instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Droga na ulicama Sanskog Mosta

Droga na ulicama Sanskog Mosta

Kraj osnovne i početak srednje škole je period koji većina ističe kao period početka konzumiranja marihuane. U većini slučajeva se dešava da se krene iz zabave ili radoznalosti, uz uticaj vršnjačkih grupa. Međutim, razvoj bolesti zavisnosti ima kompleksniju pozadinu, u smislu da se krug zavisnosti stvara postepeno, kada osoba u fazi eksperimentisanja prelazi u svijet svakodnevnog drogiranja. Taj prelaz može biti postepen, onda kada mlada osoba gubi uvid u sopstveno ponašanje i počinje se ponašati po obrazcu koji zahtijeva sve češće uzimanje psihoaktivnih supstanci.

[AdSense-A]

Ovih dana u prostorijama  firme “Famos” iz Sanskog Mosta koje je godinama prepušteno samo sebi i o njemu niko ne vodi računa, pronašli smo ostatke korištenih šprica kao i ostatke hrane, sokova i odjeće što jasno ukazuje da neko ovdje živi ali i redovno konzumira drogu.

Ovim putem želimo ukazati nadležnim institucijama o problemu narkomanije u Sanskom Mostu i da  preventivno djeluju.

Na području općine Sanski Most, kako ističu iz policije, prisutne su i lake i teške droge.

Među teškim drogama izdvajaju se heroin i kokain, dok je uvjerljivo najrašireniji narkotik indijska konoplja. Pripadnici policije prema osobama koje vrše proizvodnju ili trguju s narkotičkim sredstvima primjenjuju zakonom predviđene sankcione mjere.

Lica koja budu sankcionisana u najvećem broju slučajeva nastavljaju da se bave ovim nezakonitim radnjama.U posljednjih deset godina na području općine Sanski Most odvija se metadonski program liječenja osoba koje su teški ovisnici o narkoticima

Mlada osoba koja uđe u svijet narkotika veoma teško se iz njega izvuče. To je sredina koja u potpunosti okupira ličnost dok sve ne postane podređeno konzumaciji droge. Svi znamo kako droga djeluje na organizam, oboljenja koja izazivaju narkotici ili koja nastaju kao posljedice uzimanja narkotika (djeljenje igle i sl.) su teška, često i smrtonosna, i fizičke posljedice su vidljive na osobi koja konzumira drogu. Ipak, treba spomenuti i onaj, recimo skriveni, dio posljedica, a to su posljedice koje konzumacija narkotika ima na društveni život.

Mlade osobe koje eksperimentišu sa narkoticima često suočavaju sa lošim uspjehom u školi, gubitkom društva, upadanjem isključivo u grupe koje su isto konzumenti narkotika, a zatim nerijetko i u kriminalni milje, a sve to ima trajni odjek u budućem životu osobe.

KOMENTARI