instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dugogodišnji problem: Na ovom bh. graničnom prijelazu se čeka i do osam sati

Dugogodišnji problem: Na ovom bh. graničnom prijelazu se čeka i do osam sati

Na međunarodnom Graničnom prijelazu Maljevac nedaleko od Velike Kladuše, sjeverozapadnoj kapiji Bosne i Hercegovine, već 27 poslijeratnih godina satima se u kilometarskim kolonama čeka na prelazak državne granice s Hrvatskom.

I do osam sati u oba smjera, posebno u dane vikenda i za praznike, a tri do pet sati pri ulasku u BiH, požalili su se građani Velike Kladuše i Cazina koji žive i rade u zemljama EU i koriste isključivo ovaj granični prijelaz, piše Večernji.ba.

Gužve su posebno zamjetne posljednjih osam godina otkako je Hrvatska postala članicom EU jer je na GP-u Maljevac prelazak državne granice otežan zbog pojačanih kontrola, a susjedna nam država postala prvi filter prema EU.

To je sasvim razumljivo, ali nije razumljivo da se ništa ne poduzima na promjeni organizacije prelaska granice u kritičnim danima vikenda, praznika i ljetnih odmora kada se redovito formiraju kilometarske kolone i na prelazak granice čeka od tri do pet sati.

Zbog ovako duga čekanja na prelazak granice na GP-u Maljevac, bh. građani u dijaspori proživljavaju pravo mučenje i sve više odustaju od dolaska kući u Krajinu. Ovaj problem prepoznao je Rifat Dolić, vijećnik OV-a Velike Kladuše i uputio inicijativu za žurnu izradu informacije i uvrštavanju na dnevni red ove tačke na prvoj sljedećoj sjednici.

Inicijativa je odmah naišla na podršku i razumijevanje onih kojima je naslovljena i upućena te je s prijedlozima i zaključcima OV-a upućena Vijeću ministara BiH.

Ovaj problem nije u nadležnosti Općinskog vijeća, ali Vijeće i rukovodstvo Općine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi imaju puno pravo organe vlasti na razini države upoznati s ovim problemom i tražiti da poduzmu korake na rješavanju. Dolić je odgovorne podsjetio da je i prije 15-ak godina, sa zastupnicima iz Velike Kladuše na višim nivoima i s tadašnjim čelništvom Općine, ovo pitanje pokretao u Parlamentu BiH.

Tim povodom organizirani su sastanci s predstavnicima Vlada RH i BiH te s predstavnicima državnih komisija za granicu i granične prijelaze BiH i RH.

“O ovom pitanju osobno sam s još dva zastupnika iz Unsko-sanskog kantona bio i na razgovorima u Zagrebu. Rezultat je bila odluka dviju država o rasterećenju GP-a Maljevac, tako da se bolje i brže organiziraju granične kontrole te da se otvore novi malogranični prelazi Plazikur – Drmaljevo i Obljaj – Bosanska Bojna. Nakon toga je protok granice popravljen i ubrzan, a RH je sa svoje strane granice izgradila cjelokupnu infrastrukturu za malogranični prijelaz Plazikur i djelomice infrastrukturu na malograničnom prijelazu Obljaj”, dodaje Dolić.

“Nažalost, BiH ni nakon 15 godina nije uradila apsolutno ništa od onoga što je dogovoreno. Velika Kladuša mora vršiti pritisak na Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da se angažiraju na rješavanju ovoga pitanja jer je očito da opstrukcije za to prvo dolaze iz Sarajeva”, kaže Dolić.

“Vijeće i općinski organi trebaju formulirati zaključke i zahtjeve prema Vijeću ministara i javno vršiti pritisak da se ovo pitanje bar značajno unaprijedi jer stanje kakvo je danas na GP u Maljevac prelazi granicu održivosti i strpljenja”, ističe Dolić.

KOMENTARI