instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Duraković: Oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli u Potočare

Duraković: Oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli u Potočare

Organizacioni odbor obilježavanja 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici, je danas, na trećoj sjednici u prostorijama Memorijalnog centra u Potočarima, načelno usvojio nacrt programa koji počinje 4. jula.

Najviše polemike na današnjoj sjednici su izazvala pitanja sigurnosti, kao i ruta “Marša mira” zbog određenih problema koji su se pojavili.

Članovi organizacionog odbora su raspravljali o akreditovanju novinara i angažovanju privatnog obezbjeđenja. Zbog nemilih događaja koji su se desili prošle godine u Potočarima, odlučeno je da se o ovim pitanjima dodatno raspravi sa podoborima. Načelno je dogovoreno da svi novinari imaju jedinstvene akreditacije, što je bio slučaj i prošle godine, ali ne i prethodnih 19 puta. Pitanje angažovanja privatnog obezbjeđenja je izazvalo dosta polemike, ali je dogovoreno da se o tome dodatno raspravi, te da zaključci budu iznešeni na idućem sastanku.

Predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković je zadovoljan dosadašnjom dinamikom i do sada urađenim poslom.

“Stvari teku kako smo i planirali, sve je na vrijeme i uhodanom dinamikom. Ono što je važno jeste da smo danas nacrt programa razmotrili, biće ispravki, ali program je već godinama isti, jer je riječ o dva segmenta – komemoraciji i dženazi. Očekujem da će u narednim danima program biti odštampan i objavljen da građani mogu da se upoznaju”, rekao je Duraković.

Najviše polemike danas su izazvala pitanja sigurnosti.

“Poučeni iskustvima od prethodne godine, ovogodišnje pitanje odgovornosti za bezbjednost smo prebacili različite bezbjednosne agencije BiH. Imali smo apsurd da je prošle godine redarska služba optužena za sigurnosne propuste. To ove godine neće biti slučaj, naša omladina će samo usmjeravati građane, ali neće biti angažovane agencije za obezbjeđivanje skupa”, dodao je Duraković.

Novina na ovogodišnjem obilježavanju je da neće biti zvanica, već samo gosti. Svoj dolazak do sada su potvrdili ambasadori i sudije Tribunala u Hagu, dok organizatori ne očekuju dolazak visokih zvanica.

“Svoj dolazak je potvrdio predsjednik Tribunala Theodor Meron, biće tu još sudija iz Haga. Za sada, svoje dolaske su najavili ambasadori u BiH, doći će i viša delagacija iz Turske, ali i vjerujemo da će doći još mnogo predstavnika drugih zemalja. Ove visoke zvanice i ne očekujemo nešto posebno i nemamo problem sa tim”, izjavio je Duraković.

Na pitanje šta ako neko od gostiju čije je prisustvo izazivalo nemire izrazi želju da dođe, Duraković je imao spreman odgovor.

“Organizacioni odbor će razmotriti svaku najavu dolaska. Naš zvanični stav je da svako ko negira činjenicu genocida u Srebrenici nije dobro došao u Potočare”, rekao je Duraković.

Dosta polemike na današnjoj sjednici je izazvalo i pitanje trase “Marša mira”, jer postoje određene dojave da je dio lokaliteta Crni Vrh, gdje je planirano održavanje historijskog časa miniran.

“Crni vrh ostaje otvoreno pitanje. Mi ćemo to sanirati koliko bude moguće. Kontaktirali smo sve nadležne službe i očekujemo adekvatnu reakciju. Problem je jedan dio Crnog vrha za koji se sumnja da je miniran. Nama je sigurnost učesnika u prvom planu i uradićemo sve da se učesnici tako i osjećaju. Do sada imamo preko 2.000 najavljenih učesnika, a očekujem da će taj broj biti još i veći”, rekao je predsjednik Pododbora “Marša mira” Munir Habibović.

Za 11. juli planiran je i kolektivni ukop za najmanje 120 žrtava koliko ih je do sada identifikovano, a očekuje se da će taj broj i porasti do dana dženaze.

KOMENTARI