instant fap
NaslovnicaVijesti

Dva evropska izaslanika će pratiti suđenje Juliji Timošenko

Dva evropska izaslanika će pratiti suđenje Juliji Timošenko

Evropski parlament je u srijedu odredio Irca Pata Coxa, jednog od njegovih bivših predsjednika, i bivšeg poljskog predsjednika Aleksandra Kwasnijevskog kao izaslanike koji će pratiti suđenje po žalbi ukrajinskoj opozicionarki Juliji Timošenko.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora nakon što je optužena da je krivotvorila dokumente koji su joj omogućili da s Rusijom potpiše, bez odobrenja vlade, plinski ugovor nepovoljan za Ukrajinu.

Bivša ukrajinska premijerka smatra da je ovo suđenje bilo lična osveta predsjednika Viktora Janukoviča, njenog protukandidata na izborima 2010, što on demantira.

Ova presuda, koja ima za posljedicu onemogućavanje opozicionarke da izađe na opće izbore u jesen, izazvala je val negodovanja u inozemstvu i navela EU da zamrzne potpisivanje i ratifikaciju sporazuma o pridruživanju s Kijevom.

Kako bi pokušali da sve to jasnije sagledaju, Cox i Kwasnievski će moći da prate žalbeni postupak i imat će “potpuni pristup svim dokumentima povezanim s ovim slučajem”, istakao je u saopćenju predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Cox i Kwasnievski odlaze u ponedjeljak u Kijev, gdje će se susresti s premijerom Mikolom Azarovim, s porodicom Julije Timošenko i s njenim advokatima.

“Nadam se da će njihova misija pomoći Ukrajini da riješi probleme povezane s pravnom državom i s nezavisnošću sudske vlasti”, naglasio je Schulz.

“Nadam se da će ona doprinijeti obnavljanju uzajamnog povjerenja u odnosima između EU-a i Ukrajine”, dodao je.