instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dvanaest godina Centra za istraživačko novinarstvo

Dvanaest godina Centra za istraživačko novinarstvo

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) proslavio je jučer u Sarajevu dvanaest godina rada. Rođendan je iskorišten i kao prilika da se predstavi novi vizuelni identitet organizacije te nova web stranica.

Ova medijska organizacija je počela sa radom u oktobru 2004. godine uz pomoć USAID-ovog granta, uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i kompanije Journalism Development Group.

CIN je danas samostalna i nezavisna organizacija čiji rad prepoznaje šira javnost. CIN-ove tekstove i informacije iz baza podataka preuzimaju drugi mediji, ali i studenti pri izradi naučnih radova.

U proteklih 12 godina objavljeno je skoro 500 istraživačkih priča, 13 baza podataka te nekoliko dokumentarnih filmova, a drugi mediji u BiH i regiji su CIN-ove sadržaje objavili preko 9.000 puta.

Glavni i odgovorni urednik Aladin Abdagić ističe da o kvalitetnom radu CIN-a ne svjedoči samo stalni rast čitatelja, nego i preko dvadeset novinarskih nagrada, ali i promjene koje neke istraživačke priče uzrokuju.

„Neke naše priče dovele su do sudskih procesa, hapšenja ili ostavki političara“, kaže Abdagić

Novi vizuelni identitet te nova web stranica otvaraju CIN-u put za kvalitetnije komuniciranje s javnošću.

„Promjena vizuelnog identiteta ne znači promjenu osnovnih vrijednosti CIN-a, a to je nezavisno i profesionalno izvještavanje o korupciji, neodgovornoj vlasti i svim drugim sistemskim nepravilnostima“, istakla je direktorica organizacije Leila Bičakčić.

Rad CIN-a finansijski podržavaju međunarodne institucije i organizacije među kojima su: SIDA, Delegacija Evropske unije u BiH, Fond otvoreno društvo BiH, NED, Britanska ambasada, Holandska ambasada, USAID.

KOMENTARI