instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dvojica bh. državljana koja su se borila za IDIL bit će vraćena u BiH do kraja marta

Dvojica bh. državljana koja su se borila za IDIL bit će vraćena u BiH do kraja marta

Dvojica bh. državljana koja su se borila u okviru terorističke organizacije Islamska država (IDIL) u Siriji do kraja marta bi trebala biti vraćena u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je za Klix.ba ministar sigurnosti Dragan Mektić.Riječ je o Ibri Ćufuroviću iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše i Abdullahu Arminu Čurtu koji je prijetio reisu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama.

Obojica se nalaze u kampu Roj u Siriji gdje su završili kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom su SAD-a. Za njima su raspisane međunarodne potjernice. Prema riječima ministra Mektića, proces utvrđivanja identiteta je završen, a po preuzimanju bit će predati Sudu i Tužilaštvu BiH na postupanje.

Dok o Čurtu nema mnogo informacija, za Ćufurovića se zna da je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Sumnja se da ga je on radikalizirao i pomogao mu da ode u Siriju. Tamo se oženio i dobio dvoje djece.

Njih dvojica se terete za terorizam i ilegalno priključivanje ekstremističkim grupama. Pretpostavlja se da u Siriji ima još bh. državljana koji su se borili za IDIL.

Na crvenoj Interpolovoj potjernici se, osim Ćufurovića nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam. Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece.

Mnogi državljani evropskih zemalja, koji su bili na ratištu, se sada predaju sirijskim vlastima i traže povratku svoje rodne zemlje, a nakon što je IDIL doživio potpuni krah. 

Među njima su i tri žene iz BiH koje su pisale vlastima moleći ih da im dozvole povratak zbog djece.

KOMENTARI