instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Erdogan zaprijetio medijima da ne šire “štetni” sadržaj

Erdogan zaprijetio medijima da ne šire “štetni” sadržaj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas odmazdom turskim medijima, ako budu širili sadržaj koji nanosi štetu osnovnim vrijednostima zemlje, što bi mogao biti uvod u dalju cenzuru u tom sektoru.

U obavještenju objavljenom u Službenom glasniku, Erdogan je poručio da su potrebne mjere za zaštitu turske nacionalne kulture, koje će spriječiti da razvoj njene djece bude “pod štetnim utjecajem tog štetnog sadržaja na svim pisanim, verbalnim i vizuelnim medijima”.

Erdogan nije precizirao koji je to sadržaj, ali je rekao da će biti preduzete pravne mjere protiv otvorenih ili prikrivenih aktivnosti putem medija čiji je cilj podrivanje nacionalnih i moralnih vrijednosti i narušavanje porodične i društvene strukture.

Erdogan je na vlasti skoro 20 godina i često je kritikovao medijske sadržaje koji nisu u skladu sa konzervativnim vrijednostima koje zastupa njegova AK partija.

Turska je posljednjih godina, također, počela da povećava nadzor nad medijima, sa oko 90 posto velikih medija, sada u vlasništvu države ili su bliski vladi. Njeni zapadni saveznici i kritičari rekli su da Erdogan koristi neuspjeli pokušaj puča iz 2016. godine da uguši neslaganje i naruši socijalna prava i toleranciju.

Vlada je to demantovala, navodeći da su mjere neophodne zbog ozbiljnosti prijetnji sa kojima se Turska suočava i da je sloboda vjerskog izražavanja vraćena u nekada snažnoj sekularnoj republici. Tijelo za nadzor nad radijom i televizijom RTUK ima sveobuhvatnu kontrolu svih online sadržaja, koje također može da ukloni.

Ovo tijelo je kaznilo TV stanice zbog snimaka za koje kaže da krše turske vrijednosti, kao što su muzički spotovi koje je označio kao “erotske”, LGBT reference ili sadržaj za koji smatra da je vrijeđao predsjednika.

KOMENTARI