instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Europska unija suočava s nestašicom lijekova, nema antibiotika za djecu: Kakvo je stanje u BiH?

Europska unija suočava s nestašicom lijekova, nema antibiotika za djecu: Kakvo je stanje u BiH?

Iako se Europska unija suočava s nestašicom lijekova, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Feni su kazali da nestašica na području naše zemlje još uvijek nije evidentirana.

“Na teritoriji EU, prema informacijama kojima raspolažemo, nema analgoantipiretika i antibiotika, posebno u farmaceutskim oblicima koji su namijenjeni za pedijatrijsku populaciju, odnosno djecu. Međutim, naše tržište se opskrbljuje lijekovima domaćih proizvođača, ali i proizvođača iz država koje nisu članice EU”, pojasnili su iz ove Agencije.

Preciznije, naše tržište nije ograničeno samo na proizvođače lijekova sa sjedištem u državama Europske unije.

“Nestašice lijekova naša agencija prati i informacije o istima su javno dostupne na našoj internet adresi. Uglavnom, za sada nema prijavljenih ili evidentiranih ozbiljnijih problema s dostupnošću lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine“, naglasili su.

Da je stanje s snabdijevanjem na terenu uredno, ali da manjih defektura ima, Feni su kazali iz jedne mostarske apoteke.

“Mi imamo uredno snabdijevanje lijekovima koje nam svakodnevno dostavljaju naši dobavljači. Pratimo stanje u EU, manjih defektura ima, što se inače i prije događalo u praksi. Ukoliko je trenutno neki lijek u defekturi, imamo zamjenske lijekove iste generike“, dodali su.

Na kraju su ustvrdili kako su svjesni da se stvari posljednjih mjeseci mijenjaju jako brzo te da ne mogu sa sigurnošću reći što očekivati, ali su napomenuli da je stanje za sada stabilno.

KOMENTARI