instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Evropska unija donijela odluku o uvođenju jedinstvenih punjača za uređaje

Evropska unija donijela odluku o uvođenju jedinstvenih punjača za uređaje

Države članice Evropske unije postigle su danas dogovor u uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne telefone, tablete i kamere čemu će se proizvođači telefona i tableta morati prilagoditi do 2024. godine.

Plan koji je predstavljen još prošle godine, odobren je danas, a prema procjenama Evropske komisije, potrošačima će uštedjeti oko 250 miliona dolara na godišnjem nivou.

“Proizvođači telefona i tableta će morati da se povinuju ovim pravilima do jeseni 2024. godine. Proizvođači laptopa će imati više vremena za promjene, tačnije 40 mjeseci nakon što nova pravila stupe na snagu”, navodi Bloomberg.

Komesar za unutrašnje tržište Evropske unije Thierry Breton rekao je kako će evropski potrošači moći koristiti jedan punjač za svu prijenosnu elektroniku.

“Evropski potrošači će moći koristiti jedan punjač za svu svoju prijenosnu elektroniku što je važan korak za povećanje pogodnosti i smanjenje otpada”, rekao je Breton.

Ovim planom koji je usvojila Evropska komisija, kompanije kao što je Apple bit će natjerane da svoje uređaje prilagode tzv. USB-C konektorima koje većinom koriste Android uređaji.

Pregovarač ispred Evropskog parlamenta Alex Saliba izjavio je kako će Evropska komisija u budućnosti postaviti standarde za bežično punjenje.

“Evropska unija ne želi doći u situaciju u kojoj će donositi zakone za tržište koje u osnovi izumire”, rekao je Saliba.

Prema najavama Evropskog parlamenta, jedinstveni punjači uvode se za mobilne telefone, tablete, e-čitače, slušalice, digitalne kamere, konzole za videoigre i prijenosne zvučnike.

KOMENTARI