instant fap
NaslovnicaVijesti

Evropski parlament usvojio novu rezoluciju o BiH: Jasne poruke bh. političarima

Evropski parlament usvojio novu rezoluciju o BiH: Jasne poruke bh. političarima

Evropski parlament u Strasbourgu u četvrtak je velikom većinom glasova usvojio novu rezoluciju o BiH, koja sadrži 48 tačaka, a kojom se daje podrška evropskim perspektivama zemlje te napominje kako se mnogo toga mora uraditi ukoliko BiH želi čvrsto stati na evropski put.

U rezoluciji se jasno poručuje da, želi li BiH u skoro vrijeme da dobije kandidatski status, mora želje iskazane u aplikaciji da podrži i konkretnim koracima, reformama u oblasti socijalne zaštite, konkretnim ekonomskim reformama, reformom pravosudnog sistema, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom dijelu te funkcionalnim mehanizmom koordinacije, prenose mediji.

Rezolucija poziva na uzdržavanje od nacionalističke retorike, prijetnji referendumima i urušavanjem zajedničkih institucija bh. države. Isto tako, poziva vlasti da pripreme akcijski plan za provedbu strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. – 2020. a izražava se i žaljenje što nema napretka u izvršenju presuda u predmetima Sejdić-Finci i Zornić.

Kada je riječ o poruci evropskim institucijama, evropski parlamentarci, traže da bh. aplikaciju ozbiljno razmotre, zajedno s državama članicama te da u najskorije vrijeme od Evropske komisije zatraže mišljenje o realnosti novog koraka BiH u evropskim integracijama – dobijanja statusa kandidata.

Da bi se to dogodilo, neophodno je Uniju uvjeriti u ozbiljnost koraka obećanih Reformskom agendom, stav je nizozemskog predsjedništva, kakav dijele i ostale evropske institucije.

KOMENTARI