instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Facebook uklonio više od 3.000 profila i 190 miliona postova zbog dezinformacija o koronavirusu i vakcinama

Facebook uklonio više od 3.000 profila i 190 miliona postova zbog dezinformacija o koronavirusu i vakcinama

Od početka pandemije koronavirusa Facebook je zauzeo mnogo čvršči stav prema dezinformacijama koje se odnose na zdravlje.

Facebook je dosad uklonio milione postova koji sadrže dezinformacije, a sada je poznato koliko je profila, grupa i stranica uklonjeno s ove društvene mreže upravo zbog takvog kršenja pravila.

Kompanija je potvrdila da se radi o 3.000 profila, a ako se ovaj broj čini malim zbog ogromne količine dezinformacija na Facebooku o pandemiji koronavirusa i vakcinama, onda treba imati na umu da je uklonjeno i 20 miliona postova. Također, više od 190 miliona oznaka upozorenja je postavljeno na postove od početka pandemije 2020. godine pa do juna ove godine.

Za širenje neistina o vakcinama na društvenih mrežama odgovoran je tek manji broj pojedeinaca.

Facebook sada uklanja 65 tipova dezinformacija o vakcinama, a među njima su i postovi u kojima se tvrdi da vakcinacija uzrokuje “magnetizam”. Potpredsjednica Facebookove politike sadržaja, Monika Bickert, rekla je da su neke grupe koristile “kodirani jezik” kako bi pokušale izbjeći sankcije, a to predstavlja izazov za Facebook.

Način na koji se Facebook nosi s dezinformacijama o vakcinama je pod “lupom” vlade u posljednjim mjesecima, a i američki predsjednik Joe Biden je rekao da kompanija mora učiniti više u borbi protiv širenja neistina o koronavirusu.

KOMENTARI