instant fap

Facebook više neće uklanjati postove u kojim se navodi da je koronavirus “ljudski proizvod”

Facebook više neće uklanjati postove u kojim se navodi da je koronavirus “ljudski proizvod”

Kompanija Facebook više neće uklanjati postove u kojim korisnici navode da je koronavirus “ljudski proizvod”, odnosno da je napravljen u laboratoriju ili da ga je stvorila vlada.

Ove informacije su stigle nakon što je američki predsjednik Joe Biden naredio novu istragu o porijeklu pandemije, uključujući tvrdnje da je pandemija “nastala nakon ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom” ili kao rezultat “laboratorijske nezgode”.

“Zatražio sam od obavještajne službe da udvostruči svoje napore te da prikupi i analizira informacije koje bi nas dovele do konačnog zaključka”, rekao je Biden.

Teorija o “laboratorijskoj nezgodi” je dobila momentum u proteklih nekoliko sedmica nakon što su neki naučnici rekli da nema dovoljno dokaza kako bi se isključila ta mogućnost. Oni koji podržavaju teoriju tvrde da je pandemija mogla “krenuti” iz laboratorija u Wuhanu gdje su naučnici proučavali virus. Svjetska zdravstvena organizacija na koju se Facebook dugo oslanjao pri kreiranju svoje politike prema koronavirusu, saopćila je da “sve hipoteze ostaju otvorene”, iako su njeni istraživači kazali da je ta mogućnost malo vejrovatna.

Facebook je sada odlučio promijeniti svoja pravila o dezinformacijama nakon što je ranije uklanjao postove u kojima se tvrdi da je virus “ljudski proizvod”, da je stvoren u laboratoriju ili da se radi o biološkom oružju vlade. Takvi postovi više neće biti uklanjani.

Nešto slično je društvena mreža uradila i s pravilima koja su se odnosila na “dezinformacije” o vakcini.

KOMENTARI