instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Fascinantna priča iz bh. grada: Osmogodišnji Mirza Ćosić postaje legenda Rubikovih kocki

Fascinantna priča iz bh. grada: Osmogodišnji Mirza Ćosić postaje legenda Rubikovih kocki

U Maglaju, osmogodišnji Mirza Ćosić već je postao prava zvijezda zahvaljujući svojoj izvanrednoj vještini slaganja Rubikovih kocki. Iako je tek krenuo u osnovnu školu, Mirza svojim talentom ostavlja odrasle u čudu dok u svega nekoliko sekundi rješava ovu izazovnu slagalicu.

Njegova priča počinje sa samo osam godina, kada je počeo pokazivati nevjerojatnu sposobnost za rješavanje Rubikove kocke. Mirza nosi svoje kocke gdje god da krene, a njegova popularnost je eksplodirala nakon što je njegov otac podijelio video snimke na Facebooku.

“U školi su saznali da ja to sklapam tek kad je moj tata objavio na Facebooku video, pa je kasnije objavio još jedan, pa još jedan. I onda sam postao po tome poznat u cijelom Maglaju,” kaže Mirza s osmijehom.

Mirza nije samo vješt u slaganju kocki; također je zaljubljenik u geografiju i matematiku. Svoje slobodno vrijeme provodi istražujući na Internetu, gdje je naučio o raznim državama i njihovim glavnim gradovima.

On čak koristi svoje Rubikove kocke da bi stvorio zastave različitih zemalja, koristeći boje koje su mu na raspolaganju.

Nemaju sve kocke boje koje su na zastavama. Imam kocku na kojoj mogu složiti na primjer, zastavu Indije. Imam drugu na kojoj mogu složiti zastavu Švicarske, ali nemam recimo, crnu boju da bih složio zastavu Njemačke, ali znam kako izgleda,” objašnjava Mirza.

Mirzin talenat nije samo proizvod prirodnog dara; on je pažljivo razvijao svoje vještine prateći upute i algoritme na Internetu. Kroz strpljenje i upornost, savladao je različite tehnike slaganja Rubikovih kocki, čak i onih sa složenijim dizajnom.

Iako je slaganje kocki njegov hobi, Mirza se nije takmičio u brzinskom rješavanju na takmičenjima. Ipak, spreman je podijeliti svoje znanje i vještine s drugom djecom koja bi mogla pokazati interes.

“Ako druga djeca pokažu interes da ih sklapaju, neće mi biti teško da im pokažem kako,” kaže Mirza.

U obitelji Ćosić, Mirza je jedini član koji je zainteresiran za Rubikove kocke. Dok njegov stariji brat preferira informatiku i računarske igre, Mirza uživa u svojoj strasti za slagalicama. Ipak, ova različitost interesa ne sprječava ih da provode vrijeme zajedno, igrajući fudbal na vikendici.

KOMENTARI