instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

FBiH korak bliže neradnoj nedjelji

FBiH korak bliže neradnoj nedjelji

Predloženo je da se neradna nedjelja ne odnose na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.

Dom naroda je potvrdio odluku Predstavničkog doma, no ovo još ne znači da primjena zakona može početi. Slijedi javna rasprava, a poslje nje, entitetska vlada će usvojiti Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Ako oba parlamentarna doma prihvate Prijedlog zakona, može stupiti na snagu.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je krajem februara ove godine konstatovao da bi se prilikom razmatranja uvođenja neradne nedjelje i praznika za radnike u trgovini trebalo uzeti u obzir iskustva ostalih evropskih država.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine je pozdravio namjeru vlasti da nedjelja i praznici budu neradni za radnike u trgovini.

Pojedini se protive ovoj mogućnosti, smatrajući da to nije poboljšanje statusa radnika, već pogoršanje statusa radnika. Naime, obaveza da nedjelja i praznici budu neradni za njih predstavlja dodatno kršenje radničkih prava jer bi se time uskratila sloboda izbora, tj. da nedjeljom rade oni koji žele raditi.

Osim toga, napominju da je aktuelnim Zakonom o radu propisano da svaki radnik, pa i onaj u trgovini, sedmično mora imati dva slobodna dana te da je stvar dogovora poslodavca i radnika koja to dva dana će biti. Nadalje, postoje i oni koji tvrde da obaveznu neradnu nedjelju i praznike zagovara i naftni i religijski lobi.

KOMENTARI