instant fap
NaslovnicaSport

Ferid Kuželj je primjer uspješnog čovjeka i trenera

Ferid Kuželj je primjer uspješnog čovjeka i trenera

Sportu u Bosni i Hercegovini često nedostaje entuzijasta, volje i želje za pravilan rad s mladima, ali i sa starijim selekcijama.

S toga stručnjaci upozoravaju, da je upravo to jedan od razloga za nedostatak uspjeha u profesionalnom sportu u našoj zemlji. Ipak, pozitivna sportska priča dolazi iz Sanskog Mosta, priča o treneru Feridu Feđi Kuželju koji iza sebe ima impresivne rezultate sa mladim sanskim nogometašima, ali uspjeh ostvaruje i sa seniorskim ekipama.

Njegova nogometna priča dijeli se na dva bitno različita poglavlja. Na igračko i veoma uspješno trenersko. Prve nogometne korake je napravio kao dječak 1996.g. u NK Podgrmeču u kojem je prošao sve selekcije, od pjetlića do seniorske ekipe, a treba istaći da je u svim mlađim kategorijama nosio kapitensku traku. Svoj debi za prvu ekipu Podgmeča imao je u Bugojnu protiv „Iskre“ daleke 2004., a tada su njegove kvalitete prepoznali sanski nogometni stručnjaci i sa 17 godina je na svečanosti „Izbor sportiste Sanskog Mosta“ izabran za najperspektiviijeg nogometaša.

Kuželj 2006.g. odlazi na fakultet u Sarajevo, ali i tu ne prestaje ljubav prema nogometa. Tokom školovanja dvije godine igra za drugoligaša NK „Saobraćajac“, a potom i za OFK „Brdo“ iz Prijedora. U tom periodu trenirao je u Sarajevu, a vikendom dolazio na utakmice.

Nakon završetka studija 2012.g. vraća se u Sanski Most i ponovo počinje da igra za Podgrmeč i član je generacije koja je izborila povratak u Prvu ligu F BiH. Nažalost, na priprema je doživio tešku povredu zgloba i prestaje aktivno da igra veliki nogomet.

Ipak, njegov urođeni enzuzijazam mu ne da mira i postaje trener mlađih selekcija Podgrmeča. Odmah uspostavlja svoj sistem rada i za razliku od drugih trenera koji su radili sa djecom dva puta sedmično, on radi četiri puta i traži odigravanje što više utakmica što je veoma brzo urodilo plodom. Svoje mlade pulene vodi po turnirima širom BiH, ali i van njenih granica i postižu fantastične rezultate.

Mlađe generacije Podgrmeča osvajaju oko 20 međunarodnih turnira, a dva puta osvajaju turnir u italijanskom gradu Roveretu i ulaze u historiju ovog velikog svjetkog sportskog događaja.

Pod Kuželjovom trenerkom palicom, pioniri i predpioniri su bili višestruki prvaci USK, zatim predpioniri osvajaju 4. mjesto na državnom prvenstvu, a juniori osvajaju Kup USK. Zahvaljujući uspjesima juniora Podgrmeča, trener Kuželj je 2016. i 2018. g. proglašen za najboljeg trenera USK.

Imenovan je i za trenera kantonalne pionirske reprezentacije sa kojom osvaja 2. mjesto u državi što je i njen najveći uspjeh. Pored toga što je u pitanju kvalitetan nogometni trener, Kuželj je prije svega izvanredan pedagog ,strog i pravedan prema svojoj djeci, svakodnevno im dajući motivaciju da se još više trude jer samo tako mogu ostvariti svoje snove i ciljeve.

Mnogi mladi igrači su ga poslušali i pred njima je svijetla nogometna budućnost. Iako ne pravi razliku među svojim pulenima, trener Kuželj je posebno ponosan na igrače koje je trenirao osam godina, a koji su otišli u veće klubove. To su Nermin Alagić, Irhad Krkić i Ismet Talić – Velež Mostar, zatim Tarik Ramić i Hamzić Ensar – FK Sarajevo, Jasmin Opakić, Amar Cerić i Kenan Čunjalo – Rudar Prijedor, Muamer Ugarak – Waschington DC, te Anel Kumalić, Almedin Krkić i Eldar Kamenčić koji su standardni prvotimci Podgrmeča.

Treba naglasiti je Kuželj dvije polusezone vodio seniore Podgrmeča i to u periodu kada ni jedan drugi trener nije htio, jer se klub nalazio u velikim igračkim i financijkim problemima. Kako je tad izjavio, u oba navrata imao je samo jedan cilj, a to je da klub opstane, ali nažalost, nisu mu bili zahvalni. Kuželj trenutno sa klupe vodi NK Rudar iz Kamengrada koji se nakon jesenjeg dijela prvenstva nalazi na 1. mjestu bez poraza.

Cilj je osvojiti šampiionsku titulu i obezbjediti plasmam u federalnu Drugu ligu, što bi bio najveći uspjeh u historiji kluba. Bitno je istaći, da je prošle godine Kuželj zajedno sa svojim prijateljem Emilom Omanovićem osnovao prvi sanski malonogometni futsal klub „Sparta“, i ujedno je bio prvi trener i prvi strijelac kluba u historiji.

Na kraju, treneru Kuželju samo možemo zahvaliti za sve što je uradio na uspješnoj promocociji sanskog nogometa i zažaljeti mu sportku sreću u daljnjen radu na klupi „Rudara“ i „Sparte“.

KOMENTARI