instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Festival Pravo ljudski u Sanskom Mostu

Festival Pravo ljudski u Sanskom Mostu

Projekcijom dokumentarnih filmova, te postavljenjem multimedijalne izložbe u prostoru gradske galerije, u Sanskom Mostu su predstavljeni programski sadržaji sa prošlogodišnjeg filmskog festivala „Pravo ljudski“ koji se već nekoliko godina održava u Sarajevu.

Gostovanje u Sanskom Mostu je dio festivalskog programa pod nazivom „Pravo ljudski putuje“, koji ima za cilj decentralizaciju kulturnih dešavanja i promociju društveno angažovanih umjetničkih formi širom BiH. Tim povodom otvorena je multimedijalna izložba radova Umjetničko-aktivističke laboratorije A-Lab, koja se sastoji od dokumentarnih filmova, stripova i fotografija nastalih u sklopu kreativnih radionica.

Prema riječima Adele Galešić, producentice udruženja Pravo ljudski, na izložbi su prestavljeni kreativni dokumentarni filmovi, stripovi i fotografije nastale na umjetničkim radionicama koje su održane prošle godine.

Radionice su imale za cilj da podstaknu mlade ljude da se bave vizuelnom umjetnošću i aktivizmom, a na njima su učestvovali mladi ljudi iz BiH, među kojima su bila i dva učesnika iz Sanskog Mosta.

Adis Hukanović je učestvovao na radionici filma, a Lejla Karabeg, učenica sanske Gimnazije učestvovala je na radionici fotografije, a ovom prilikom predstavljeni su njihovi radovi. Nakon izložbe, u prostorijama Centra za izgradnju mira, upriličena je projekcija dokumentarnog filma „Morat će nas prvo ubiti“, britanske redateljice Johanne Schwartz, i kratkog animiranog filma čuvene Zagrebačke škole „Krava na mjesecu“, u režiji oskarovca Dušana Vukotića.

Festival “Pravo ljudski”, već deset godina promoviše društveno angažovane audio-vizuelne radove posvećene razvoju kritičke javnosti, a njegovo održavanje u našem gradu podržali su Kult media i Centar za izgradnju mira.

KOMENTARI