Fotografije Vodopada Blihe koje govore hiljadu riječi

Homeinmedia danas

Fotografije Vodopada Blihe koje govore hiljadu riječi

Vjenčanje iz snova na Vodopadu Blihe

Vodopad Blihe, poznat i kao Blihin skok, nalazi se u okolini Sanskog Mosta. Vodopad je visok impresivnih 56 metara, i geomorfološki je spomenik prirode. Prilikom posjete dan je bio oblačan, ali to sigurno nije pokvarilo moj dojam o ovom fantastičnom mjestu.

Prilaz ovoj lokaciji je odličan, sa vrlo dobro organizovanim mjestom za parking, i urešenom stazom do samog vodopada. Ulaz se plaća 3 KM, i do vodopada treba hodati desetak minuta pješke, uređenom stazom, osiguranom drvenom konstrukcijom. Prilaz je idealan za porodične posjete.

Smatram da je vodopad najbolje posjetiti u proljeće, zbog veće količine vode, ali sa ovako atraktivnim prirodnim blagom, ne može se pogriješiti ni u jedno godišnje doba. Sanski Most se nalazi petnaestak kilometara od vodopada. Zanimljivo je da ovako mala rijeka sa dužinom od svega 24 kilometra može napraviti ovako bogat i očaravajući vodopad.

Uskoro, sa dolaskom ljepšeg vremena planiram nastaviti sa obilaskom više i manje poznatih prirodnih ljepota u našoj zemlji. Kao fotografa me oduševljava činjenica da imamo izuzetno puno prirodnog i kulturnog blaga, ali nažalost sav taj potenciojal nije dovoljno promovisan i iskorišten kao turistički proizvod.

Ipak, gdje je lokacija promovisana i prilaz uređen, u većini slučajeva svjedočim krajnjoj nekulturi i bacanju smeća u prirodu. Ponekad je ljepše kad su prirodni biseri manje pristupačni iz tog razloga.

FOTO Boris Trogančić

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0