instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Glumac iz BiH o gubitku oca u ratu: ‘Četnik mu rekao – baci dijete u rijeku ili ga predaj mami’

Glumac iz BiH o gubitku oca u ratu: ‘Četnik mu rekao – baci dijete u rijeku ili ga predaj mami’

Glumac Edin Hasanović, koji je kao dijete izbjegao u Njemačku, na svom Instagram profilu podijelio je emotivnu objavu posvećenu ocu koji je ubijen prije 32 godine. Njegov otac je imao samo 26 godina.

Ponovo je godišnjica nestanka 675 muškaraca s područja Klise tokom rata u BiH. Jesu li preživjeli ili su umrli tog dana ili danima, sedmicama, mjesecima kasnije i kako, zna samo jedan preživjeli svjedok.

“750 muškaraca s područja Klisa oteli su četnici 1992. godine tokom rata u BiH. Među njima su bili i moj otac i njegova braća. Moj Babo, tako mi zovemo oca – riječ koju nikad nisam mogao njemu izgovoriti – nije se mogao ni oprostiti s nama. Nosio me je u rukama. Četnik mu je dao izbor hoće li dijete baciti u rijeku ili ga predati svojoj ženi. – Dobro ga čuvaj – rekao je mami.

Zatim su posljednji  put razmijenili poglede mama i tata ni ne znajući da će to biti posljednji put. Ukrcan je na kamion. Moja baka je na ovaj dan izgubila tri sina. Nikad više nije čula ništa o njima. Od njega je ostao ovaj privjesak koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano je volim te. Kao da je znao koliko će mi snage dati do kraja života.”, napisao je u svojoj objavi glumac koji živi u Njemačkoj.

“Ove godine mislim posebno na sve civile, žene i starije osobe koji ratuju i suočavaju se s paklom na zemlji. Razmišljam o djeci koja su izgubila mamu, tatu ili brata u ratu. Razmišljam o djeci koja nikada neće moći pokopati svoje najmilije.

Mislim na svu djecu koja su iz dana u dan traumatizirana i koja će se kroz život boriti s tim. Mislim na djecu koja u ratu gube nevine živote na najbrutalniji mogući način”, dodao je Edin. 

Inače, Hasanović je u Njemačkoj napravio zavidnu glumačku karijeru, a lani je igrao u filmu Na zapadu ništa novo, koji je osvojio četiri Oscara. 

KOMENTARI