instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Grujičić ima 545 glasova više od partija koje ga podržavaju, a Duraković 80 manje

Grujičić ima 545 glasova više od partija koje ga podržavaju, a Duraković 80 manje

Prema do sada obrađenim podacima sa redovnih biračkih mjesta u opštini Srebrenica, razlika između broja osvojenih glasova kandidata koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladena Grujičića i svih političkih partija sa kandidatima iz srpskog naroda, odnosno sjedištima u entitetu Republika Srpska ostvarenih za Skupštinu opštine Srebrenica iznosi 545, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.879 glasova, sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine (SO) Srebrenica imaju 3.334 glasa.

Trenutno su za načelnika opštine Srebrenica prebrojana 23 od 27 biračkih mjesta u toj opštini, dok su za SO Srebrenica prebrojana dva biračka mjesta manje, odnosno 21 od njih 27.

Bit će nužno sačekati konačno kompletiranje rezultata sa redovnih biračkih mjesta, nakon čega će Centralna izborna komisija (CIK) BiH morati izvršiti usporedbu rezultata glasanja. Ukoliko razlika bude evidentirana i u konačnoj verziji izbornih rezultata sa redovnih biračkih mjesta što uključuje i ono na kojem su birači glasali ličnomoraće se pristupiti kontrolnom brojanju svih glasačkih listića.

Interesantno je također da nezavisni kandidat Ćamil Duraković ima 80 glasova manje nego sve političke partije koje su podržale njegovu kandidaturu, odnosno imaju sjedište u Federaciji BiH, a u utrci su za Skupštinu opštine Srebrenica.

Naime, Duraković ima 1.631 glas do sada, a sve partije koje su ga podržale u utrci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

Utrka za načelnika Srebrenice, ali i sam sastav SO Srebrenica bit će neizvjesna do kraja.

Osim što je ostalo da se prebroje još tri redovna biračka mjesta za načelnika i pet za Skupštinu opštine, tu je i po jedno biračko mjesto sa birališta gdje se glasalo lično, a koje se pridružuje redovnim biračkim mjestima, na kojem je prema podacima Centralne izborne komisije BiH kada je u pitanju Srebrenica imalo pravo glasati 340 osoba.

Neizvjesnost će biti tim i veća jer će se ovim glasovima zbrojiti oni koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, a radi se o čak 3.301 biraču koji je imao pravo glasati za lokalne izbore u Srebrenici.

Za glasanje u odsustvu prijavila su se 1.703 birača, a putem pošte njih 1.596. Tu su i glasovi birača koji su glasali putem mobilnih timova, te u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, koji se svi zajedno zbrajaju sa onim sa redovnih biračkih mjesta naknadno.

Osim Srebrenice, nakon prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte, te onih u odsustvu i lično moguće su promjene i u drugim mjestima u RS-u. Tako bi do korekcija moglo doći u već prezentiranim rezultatima lokalnih izbora za skupštine gradova i skupštine opština, ali moguće je da ti glasovi čak utiču i na smanjenje razlika među kandidatima za gradonačelnike i načelnike.

Podsjetimo, da želi glasati putem pošte na oktobarskim lokalnim izborima izjasnilo se 37.810 birača. Veliki broj je onih koji su se za taj način glasanja prijavili za opštinu Derventa 3.982, Grad Prijedor 3.062, opštinu Brod 2.529, opštinu Teslić 2.391, opštinu Bratunac 2011, Grad Banjaluku 1.728, opštinu Zvornik 1.722, Grad Bijeljinu 1.573, Grad Doboj 1.393, opštinu Pelagičevo 1.256, Modriču 1.223, Kotor Varoš 1.217, opštinu Šamac 1.113, opštinu Šekoviće 1.103…

Da želi lično glasati prijavilo se ukupno 9.306 birača za opštine u RS, od čega najviše za opštinu Derventa 1.314, te Grad Banjaluku 1.305, a u odsustvu njih 6.825, od čega najviše za opštinu Zvornik 1.342 birača. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima za opštine u RS prijavila su se ukupno 132 birača.

Dakle, nakon ukupnog zbira glasova promjene posebno u strukturi budućih gradskih, odnosno opštinskih skupština u RS-u moguće su, osim u Srebrenici, i u Derventi, Prijedoru, Brodu, Tesliću, Bratunacu, Zvorniku, Bijeljini, Doboju, Pelagićevu, Modriči, Kotor Varoši, Šamcu, Šekovićima, ali i Banjaluci…

KOMENTARI