instant fap
NaslovnicaMagazin

Gubitak mirisa i ukusa uzrokovan koronavirusom je različit od gubitka tokom prehlade

Gubitak mirisa i ukusa uzrokovan koronavirusom je različit od gubitka tokom prehlade

Još jedna stvar koja ih izdvaja je njihov gubitak ukusa. Bolesnici s koronavirusom koji imaju gubitak ukusa ne mogu razlikovati gorko ili slatko. Stručnjaci sumnjaju da je to zbog toga što virus utječe na nervne ćelije koje su direktno uključene u osjet mirisa i ukusa.

Glavni simptomi koronavirusa su visoka temperaturakontinuirani kašalj te gubitak mirisa ili ukusa. Svako ko ima ove simptome trebao bi se samoizolirati i testirati se kako bi provjerio ima li virus. Članovi njihovog domaćinstva također se trebaju izolirati kako bi se spriječilo moguće širenje.

Vodeći istraživač studije Carl Philpott s Univerziteta u Istočnoj Angliji izveo je testove mirisa i ukusa na 30 dobrovoljaca – 10 s COVID-1910 s prehladom i na 10 zdravih ljudibez simptoma prehlade ili gripe.

Gubitak mirisa bio je znatno izraženiji kod pacijenata s COVID-19. Bili su manje u stanju prepoznati mirise i nisu bili u stanju razaznati gorke ni slatke okuse.

Profesor Philpott, koji radi s organizacijom Fifth Sense, koja je osnovana da pomogne osobama s poremećajem mirisa i ukusa, izjavio je: “Čini se da zaista postoje razlikovne osobine koje koronavirus izdvajaju od drugih respiratornih virusa. Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće jer znači da bi se testovi mirisa i ukusa mogli upotrijebiti za razlikovanje pacijenata s COVID-19 i ljudi koji imaju običnu prehladu ili gripu.”

Rekao je da ljudi mogu sami napraviti testove mirisa i ukusa koristeći proizvode poput kafebijelog lukanarandže ili limuna te šećera. Međutim, naglasio je da su dijagnostički testovi brisa grla i nosa i dalje neophodni ako neko sumnja da je zaražen koronavirusom.

Osjetila mirisa i okusa vraćaju se za nekoliko sedmica kod većine ljudi koji se oporave od koronavirusa, dodao je.

Otorinolaringolog Andrew Lane i njegov tim proučavaju uzorke tkiva sa stražnje strane nosa kako bi shvatili kako koronavirus može uzrokovati gubitak mirisa i objavili su ta otkrića u stručnom listu European Respiratory Journal.

Identificirali su ekstremno visoke razine enzima koji su prisutni samo u području nosa odgovornom za miris.

Smatra se da je ovaj enzim, nazvan ACE-2 (enzim za konverziju angiotenzina II) ulazna tačka koja omogućava koronavirusu da prodre u ćelije u tijelu i prouzrokuje infekciju.

Nos je jedno od mjesta gdje SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, ulazi u tijelo, piše BBC.

“Sada radimo više eksperimenata u laboratoriji da vidimo da li virus doista koristi ove ćelije za pristup i inficiranje tijela. Ako je to slučaj, možda ćemo se moći boriti protiv infekcije antivirusnim terapijama koje se isporučuju direktno kroz nos“, poručio je Lane.

KOMENTARI