instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Halilović: Sigurnosna situacija u KS narušena je do mjere vanrednog stanja

Halilović: Sigurnosna situacija u KS narušena je do mjere vanrednog stanja

Gradsko vijeće Grada Sarajava danas raspravlja o Informaciji o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevu. O tome je, nakon ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, govorio komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović koji je kazao da je sigurnosna situacija narušena do mjere vandrednog stanja.
“Ovim događajem narušena je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo i to do mjere vandrednog stanja. Bit će narušena sve do momenta rasvjetljavanja ovog slučaja i pronalaska počinilaca”, rekao je Halilović.

Istraga je pod nadzorom Tužilaštva KS, a do sada je obuhvatila 61 osobu. Govoreći o planu da ovaj predmet uskoro preuzme Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Halilović je kazao da neće dozvoliti da MUP KS bude isključen iz istrage.

“Nećemo dozvoliti da nas isključe iz ovog slučaja. Mi smo sposobni da radimo na rasvjetljavanju ovog zločina”, rekao je Halilović.

Kao jedan od problema naveo je to što Sarajevo nema videonadzor, kao ni operativno-komunikacijski centar. Komesar Halilović smatra kako bi kamere na ulazu u grad i izlazu iz njega bile idealno rješenje, ali i da je potrebno uvesti strožije kazne za počinioce.

“Tražimo da se kaznena politika promijeni te da osobe koje policija privede ne budu puštene za 30 dana. Tražimo da počinioci krivičnih djela budu najstrožije kažnjeni tj. da se povećaju kazne. Blage kazne ih samo potiču da rade ovakve stvari”, kazao je komesar Halilović.

KOMENTARI