instant fap
NaslovnicaUncategorized

Halimović sa najviše glasova

Halimović sa najviše glasova

Najveći broj glasova za lokalni nivo vlasti osvojio je 2008. godine kandidat SDA za načelnika Sanjin Halimovića sa ukupno osvojenih 8.248 glasova. Izraženo u procentima to je preko 65% biračkog tijela koje je te izborne godine izvršilo svoju građansku dužnost. Njegovi tada protukandidati Zikrija Džafić (SDP) i Mirnes Alagić (S za BiH), su osvojili pojedinačno oko 17% glasova birača ili nešto preko 2.100 glasova.

Na lokalnim izborima 2012. godine kandidat SDA za načelnika Mustafu Avdagića je osvojio 5.757 glasova. Izraženo u procentima to je 50,40% važećih glasova. Zikrija Džafić (SDP) je osvojio 2.191 glas  ili 19,18%. Rasim Krupić (S za BiH) je osvojio 881 glas ili 7,71%. Kandidat SBB-a Redžo Kurbegović je osvojio 2.594 glasa ili 22,71%.

Zvanično objavljeni rezultati netom održanih izbora ukazuju na činjenicu da je broj birača koji su izišli na izbore 2016. umanjen u odnosu na 2008. za 1.705 glasova. Jasno je čiji su birači apstinirali od izlaska na izbore, jer je SDA i njezin kandidat za izbore (Faris Hasanbegović) osvojio sličan broj glasova koji je osvojio njegov prethodnik (oko 5.700), s tim da je procentualno za 1,5% osvojio bolji rezultat u odnosu na prethodnika Avdagića.

tabela

Stranke koje su do sada imale svoga kandidata za načelnika (SDP, S za BiH, SBB) su osim izgubljene bitke za zajedničkog načelničkog kandidata (Enesa Eminića) imale i značajan pad izbornog rezultata koji se odrazio i na smanjenje vijećničkih mandata ovih stranaka… Očito je biračko tijelo ovih političkih partija bilo izborno demotivirano činjenicom da su se unaprijed predali u izbornoj bici za načelnika. Na drugoj strani je SDA bila odlučna da sama uđe u izbornu borbu za najvažniju (načelničku) poziciju u lokalnoj vlasti. Očito je da su to birači i prepoznali…

KOMENTARI