Hasanbegović s privrednicima u dijaspori

Homeinmedia danas

Hasanbegović s privrednicima u dijaspori

PRIVREDNI SAVJET ZA UNAPRIJEĐENJE KVALITETA STRUKOVNOG OBRAZOVANJA

Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Centar za dijasporu “Mreža” od 18.11.2021. do 29.11.2021. organizuje niz manifestacija i tri skupa privrednika i uspješnih Bošnjaka u dijaspori. Na poziv generalnog direktora ovog Centra, gospodina Adisa Tanovića, Općinski načelnik, prof.Faris Hasanbegović i predsjednik Kluba vijećnika SDA Sanski Most Sanel Mahić su uzeli aktivno učešće na tribini u Saarbrückenu, gdje je večeras svečano obilježen Dan državnosti BiH.

Na poziv Centra za dijasporu “Mreža” specijalni gosti su bili i premijer FBiH, gdin.Fadil Novalić, Began Muhić, generalni konzul BiH u Stuttgartu, Senad Bratić, narodni poslanik u Skupštini RS, Samir Bačevac, delegat u Domu naroda RS, te Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

Općinski načelnik će narednih nekoliko dana boraviti u dijaspori gdje će se susresti sa velikim brojem naših privrednika, s ciljem razvijanja pozitivnih iskustava i obostrane saradnje.

Premijer Federacije je istakao da primijeti ogroman interes dijaspore da ulaže u ekonomsko jačanje zemlje.

“Kada je riječ o našoj dijaspori, postoji emocija, rekao bih domovinsko-patriotski naboj, koji i u trenucima kada se država nalazi u sadašnjoj političkoj klimi, naši privrednici u dijaspori pokazuju ogroman interes da ulažu i na taj način ojačaju ekonomiju naše zemlje. Svjesni smo da se emocije temelje na iskrenoj želji da se pomogne, a mi ćemo osigurati da one budu razvijane u atmosferi potpunog povjerenja i transparentnosti. Ono što je najbitnije jeste da mi otklonimo sve prepreke koje su u našoj nadležnosti. Uz iskren razgovor primjećujemo da su naši privrednici spremni da sve opstrukcije i destruktivne ekonomske politike zajednički otklanjamo. Možda me to i najviše raduje u ovoj posjeti. Osjećaj da nismo sami. Mi smo realni, nismo naivni da u ekonomskim skokovima sanjamo svjetske i evropske rekorde. Međutim, one regionalne, balkanske itekako možemo ostvariti kao zajednica. Privredna snaga koju prepoznajem u dijaspori je snaga koja mi daje za pravo da ovo tvrdim”, poručio je Novalić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: