instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

HATMAMA U DŽEMATU OKREČ ZAOKRUŽEN CIKLUS OVOGODIŠNJIH HATMI

HATMAMA U DŽEMATU OKREČ ZAOKRUŽEN CIKLUS OVOGODIŠNJIH HATMI

(29.07.2017.) su u džematu Okreč održane svečane hatme za osmero mektebskih polaznika ovog džemata, 7 djevojaka i 1 mladića.
Džamija je bila premala da primi brojne vjernike koji su željeli prisustvovati ovom, za svaki džemat, najsvečanijem događaju.
Vrijedni imam ovog džemata, Hasan ef. Džafić, nakon prezentacije kur'anskog učenja neuobičajeno je i ciljano preskočio prezentaciju teoretskog poznavanja vjere od strane polaznika, naglasivši kako je su svi šarti vjere mogu sublimirati u dva temeljna – vjerovati i dobro činiti.
Nakon toga isto pitanje postavio je nekolicini učenica, nakon čega se mogao čuti isti i na hatmama veoma rijedak odgovor: “Ne znam!”
Ovim je želio poručiti i djeci i prisutnima da se učenje i spoznavanje ne završava sa hatmama, ali da se nikada ne treba ni ustručavati (i) ovakvog odgovora. Roditelje je podsjetio da su dalje oni ti koji djecu trebaju podsjećati da naučeno u svojim životima primjenjuju i da je to sada njihov emanet, a da se nada da je on svoj emanet ispunio.
U svome obraćanju glavni imam, mr. Husein ef. Kovačević, je čestitao djeci i njihovim roditeljima, kao i imamu Hasan ef. na velikom trudu uloženom u rad sa djecom na mektebskoj pouci, te im dodijelio prigodne hedije od Medžlisa Islamske zajednice. Podsjetio je prisutne da su ovo desete po redu hatme u ovom mjesecu u našem Medžlisu, te se sa ovim hatmama u Okreču uspješno zaokružuju hatmenske svečanosti na području našeg Medžlisa.
Ono što bismo mogli izdvojiti kao zanimljivost ovih hatmi je i činjenica da je svih 7 učenica, svršenica hatmi, istog prezimena – Kaltak.
Možemo reći da ta činjenica i ne čudi kada znamo da su iz ovog džemata sa ovim prezimenom potekla i dvojica naših čestitih imama, Hikmet ef. Kaltak i šehid Rasim ef. Kaltak kojeg su din-dušmani ubili kada je 1992. godine pokušao preći na slobodnu bihaćku teritoriju kako bi stao na branik odbrane svoje Domovine.
Na kraju, spomenimo i to da su jučer najljepši ukras džemata Okreč bili:
1. Džafić Omer
2. Kaltak Nudžejma
3. Kaltak Amila
4. Kaltak Nejla
5. Kaltak Minela
6. Kaltak Amina
7. Kaltak Selma
8. Kaltak Aida.

Čestitamo uvaženom imamu Hasan ef. na još jednoj generaciji mladih učača Kur'ana, a posebno djeci i njihovim ponosnim roditeljima, sa dovom da ih Kur'an Časni kroz život vodi, te da na Sudnjem danu bude dokaz ZA njih, a ne protiv njih.

KOMENTARI