instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Hatme u džematu Vrše

Hatme u džematu Vrše

Proteklog vikenda je u džematu Vrše održana svečanost HATMI za četvero mektebskih polaznika koji su svoje mektebsko školovanje na ovaj lijepi i svečani način krunisali pred svojim muallimom Kaltak ef. Hikmetom ali i pred brojnom rodbinom i prijateljima koji su ispunili džamiju kako bi radost ovog nesvakidašnjeg trenutka podijelili sa djecom i njihovim roditeljima.

Džamija je zaista bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a žamor i tihe razgovore prisutnih najednom su utihnuli tekbiri koji su najavili svečani ulazak ”hatmaša” i početak programa.

Na samom početku, kako je to i red, prisutne je poselamio i toplu dobrodošlicu svima izrazio džematski imam Hikmet-ef. naglasivši kako je ugodno iznenađen brojnošću vjernika i vjernica na hatmama. Nije uzimao vrijeme ‘glavnim ulogama’ ove lijepe svečanosti, nego ih je lijepo predstavio i kazao kako će oni samostalno voditi program do kraja svečanosti, a prisutne zamolio za sabur i pažnju.

Učenjem sure ez-Zuhruf (Ukras) male-velike mekteblije su započele svoju hatmensku svečanost pokazujući prilikom učenja sigurnost i vladanje temeljnim pravilima učenja Kur'ana (tedžvid). Nakon kur'anskog dijela djeca su se, najavljujući jedni druge, predstavila i sa prezentovanjem nekoliko tema iz imanskog vjerovanja i islamskog obredoslovlja (Dinski šarti). Program su upotpunili učenjem napamet po nekoliko kur'asnkih sureta čime su pokazali i dokazali ispunjavanje formalno predviđenog mektebskog gradiva za izlazak na hatmenski ispit.

Nakon ovog dijela programa, prisutnima se lijepim vazu nasihatom obratio glavni imam našeg Medžlisa, prof. Mirza-ef. Žerić. U svome obraćanju čestitao je djeci, njihovim roditeljima, kao i džematskom odboru i džematu u cjelini na lijepoj hatmenskoj svečanosti. Djecu je podsjetio na vrijednost onoga što su kroz mektebsko školovanje postigli, a roditelje na važnost daljnjeg bdijenja nad njihovim primjenjivanjem naučenog kroz život.

Glavni imam se u svome vazu osvrnuo i na požrtvovanost i posvećenost njihovog muallima, Hikmet-ef. Kaltakakazavši kako on spada u red onih imama od kojih mlađe kolege imaju štošta lijepog i korisnog naučiti. Kazao je kako pri tom ne misli samo i isključivo na njegov imamsko-muallimski rad, nego i njegov cjelokupni društveni život, angažman i odnos prema ljudima.   „Gdje god je bio i radio, Hikmet-ef. je iza sebe ostavljao lijep trag i spomen koji personificira možda i ponajljepšu definiciju jednog imama-hodže kao ‘hodajuće džamije’. Svi vi to također znate, jer je svoj cjelokupan radni vijek, osim perioda agresije na našu Domovinu, Hikmet-ef. proveo u džematima našeg Medžlisa, u svome Sanskom Mostu“, istakao je, između ostalog, Glavni imam.

Na kraju programa djeci je diplome i prigodne poklone od Medžlisa uručio predsjednik Izvršnog odbora MIZ Sanski Most, Mirnes Alagić.

Jedan dječak između njih četvero hatmaša je potom ustao i ‘izvan protokola’  kazala kako i oni imaju još nešto za reći. Zatim je pročitao kratko i emotivno pismo zahvale njih – hatmaša svome muallimu, uručivši mu pri tom i lijep poklon od djece i njihovih roditelja kao tek mali znak poštovanja i zahvale za sve učinjeno prema njima. Poklon svome imamu je zasebno i ispred džemata uručio vrijedni i požrtvovani mutevelija Admir Velić-Coka.

Kroz radni vijek i imamsku misiju vrijednog i agilnog Hikmet-ef. mnogo je djece koja su pred njim (na)učila svoje prve sure i dove, klanjali svoje prve namaze, u Sufari prelazili harf po harf i ‘zaplovljavali’ u kur'anske vode, zamuckivali pa progovarali, a onda i tečno učili lijepe kur'anske ajete, završavali svoje hatme i na ovakav lijepi način svoj rast u Vjeri i kroz Vjeru krunisali… Hikmet-ef. ne zna koji ih je tačno broj, zna da meleki bilježe i da Uzvišeni ne zaboravlja sve one koji Njegovu knjigu nauče učiti, a ni one koji su im na tom putu pomogli.

Ipak, ove hatme za njega su posebne i to se moglo vidjeti na njegovom licu i osjetiti u njegovom glasu nakon prve izgovorene rečenice  kada su mu djeca uručila poklon. On uskoro ispunjava formalne uslove za penzionisanje čime zaokružuje i na svojevrstan način upotpunjuje svoju imamsku misiju, a u tom rasponu od četerdeset godina pozivanja na Dobro i podučavanja (u) Vjeri, zasigurno u posebnom sjećanju ostaju oni koji su na tom plemenitom putu bili prvi i posljednji.

Hatmenska svečanost završena je dovom koju je i ovog puta proučio imam u penziji, Derviš-ef. Dervišević, nakon čega je uslijedilo darivanje djece-hatmaša, što je posebna odlika i ukras hatmenskih svečanosti u lijepoj Bosanskoj krajini.

Džemat Vrše brojnošću domaćinstava i džematlija možda jeste mali, međutim, svojim aktivnostima i projektima, međusobnim poštivanjem komšiluka,  svojom nesebičnom spremnošću za pomoć drugima, a posebno svojim gostoprimstvom, Vršani su itekako veliki da je malo od njih većih.

To su pokazali i ovog puta kada su zajednički, džemat i roditelji djece hatmaša, priredili veliki ručak na njihovom poznatom izletištu zamolivši sve koji su došli na hatme da nipošto ne odu kućama, a da se ne pridruže njihovom ićramu za sve musafire.

Čestitamo vrijednoj djeci i njihovim roditeljima, kao i džematskom odboru džemata Vrše na lijepoj organzaciji ove džematske svečanosti. Čestitamo i njihovom imamu Hikmet-ef. uz dovu da ih sve Uzvišeni Gospodar u dobru poživi i na Svome putu čuva, te da im svima Kur'an bude na ovom svijetu vodilja, a na Ahiretu za lijepi džennet šefa'adžija.

KOMENTARI