instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor zbog ubijanja demonstranata

Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor zbog ubijanja demonstranata

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) proglašen je krivim za udruživanje za ubijanje demnostranata u Arapskom proljeću, piše BBC

Sud u Kairu odlučio je Mubaraka kazniti doživotnim zatvorom. Suđenje je trajalo deset mjeseci, a Mubaraku je prijetila i smrtna kazna.

Uz njega, optužen je bio i njegov bivši ministar unutarnjih poslova Habibs al-Adlys te četvorica suradnika. Teretilo ih se da su naredili policiji da pucaju u demonstrante. Mubarakove su snage pogibile oko 850 osoba, prenio je Večernji list.

Sva šestorica poricala su krivnju.

Mubarak je bio izložen i posebnim optužbama za zloporabu položaja i ovlasti, zajedno sa sinovima Alaaom i Gamalom. Sud je te optužbe odbacio.

Manji sukobi su izbili u subotu ujutro u sudskoj dvorani u kojoj je sudac izrekao presudu o doživotnom zatvoru bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku zbog ubistva demonstranata za vrijeme narodne pobune 2011.

“Narod hoće čišćenje pravosuđa”, vikali su advokati gnjevni nakon oslobađanja šest sigurnosnih zvaničnika optuženih za umiješanost u smrt demonstranata i nakon izjave suca da su činjenice navedene u optužbi protiv Mubarakovih sinova Ale i Gamala za korupciju zastarjeli, javio je AFP.

Televizija je prikazala slike jednog čovjeka s krvavim vratom.

Advokati, koji su se konstituirali kao građanska strana u postupku, izrazili su bojazan da će Mubarak i njegov bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli biti oslobođeni u žalbenom postupku.