instant fap
NaslovnicaVijesti

Hrana od koje ćete biti pametniji

Hrana od koje ćete biti pametniji

Ako želite biti pametniji morate pametnije i jesti, kaže neurolog Dejvid Perlmuter.

”Odgovor za oštroumnost nalazi se u probavnom sistemu”, kaže Perlmuter čija je knjiga promenila način razmišljanja o uticaju hrane na mozak. ”Hrana zaista utiče na rad mozga”, ističe on.

Prema ovom uglednom neurologu, ljudski probavni sistem je ključ za poboljšanje rada mozga i za celokupno zdravlje. Perlmuter kaže da naš mozak zavisi od zdravlja bakterija u našem probavnom sistemu. To možda nije nova teorija jer je grčki fizičar i otac moderne medicine Hipokrat u svoje vreme rekao ”Sve bolesti započinju u želucu”.

Za brzo rešavanje problema s bakterijama u utrobi, doktor Perlmuter preporučuje ove namirnice: Birajte hranu bogatu probioticima poput jogurta, kefira, krastavaca, voća i povrća. Smanjite unos ugljenih hidrata i unosite visokokvalitetne masti.

U svojoj knjizi Perlmuter je napisao da hrana bogata šećerima i mastima oštećuje naše probavne organe u kojima se zbog toga lakše množe bakterije.”Kada je zdrava ljudska utroba stvara se više serotonina. Približno 80 do 90 posto serotonina dolazi iz utrobe”, primećuje Perlmuter.

U svojoj knjizi ”Grain Brain” ovaj neurolog proučavao je kako ugljeni hidrati i gluten oštećuju ljudski mozak što dovodi do glavobolje, depresije, demencije i ADHD-a.

JEDITE MEDITERANSKU HRANU

Vezu između mozga i probavnog sistema istraživala je i doktorka Melina Džampolis. Ona kaže da tek sada počinjemo da shvatamo da je zdravlje utrobe i bakterija koje je nastanjuju ključno u očuvanju zdravlja mnogih delova tela pa tako i mozga.

Ona preporučuje protivupalnu hranu mediteranskog tipa koja blagotvorno deluje na zdravlje probavnog trakta i mozga. Dugotrajnim konzumiranjem mediteranske hrane poboljšanja će se osetiti i na zdravlju srca, a sve zato jer takva hrana sadrži puno celih žitarica, orašastih plodova, voća i povrća, ribe i crvenog vina.

HRANA ZA MOZAK TREBA DA SADRŽI:

1. Povrće

Lisnato povrće, spanać, špargle, beli luk i đumbir, paprika, paradajz, tikvice.

2. Voće

Voće s malim procentom šećera poput avokada, zatim limun i limeta.

3. Masnoće

Od zdravih masnoća koristite ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, organski maslac, orašaste plodove i masline.

4. Proteini

Za unos proteina najbolje je konzumirati jaja, ribu, meso biljojeda i piletinu.

5. Piće

Od pića konzumirajte probiotike, a vodu iz slavine pijte samo ako je pročišćena.

Izvor: n1info

KOMENTARI