instant fap
Naslovnicainmedia danas

Idriz Bašić uzgajivač je prvoklasnih konja: Ergela u kojoj se rađaju šampioni trkaćih staza

Idriz Bašić uzgajivač je prvoklasnih konja: Ergela u kojoj se rađaju šampioni trkaćih staza

U svijetu trkaćih konja, prelijepih plemenitih grla, punih pola stoljeća živi Idriz Bašić iz Tomine kod Sanskog Mosta. U ovom selu Idriz već godinama ima ergelu i tu se, uz trenere i ostale pomagače, a on je tu svepitajući i glavni, rađaju šampioni trkaćih staza na prostorima bivše države.

Velika ljubav

Povod za priču o Idrizu Bašiću i njegovim lipicanerima nedavna je pobjeda njegovog konja Kiss me Kate na glavnoj utrci na 2.400 metara na 14. memorijalu “Alija Izetbegović” na Bakšaiškim barama u Bihaću.

To je najjača utrka na prostorima bivše Jugoslavije pa je i razumljiva Idrizova radost zbog velikog pehara, ali da budemo iskreni, i 10.000 KM koje mu je njegova kobila zasluženo donijela. – Svom džokeju Slavenu Jovanoviću iz Šapca rekao sam: “Idi odmah na čelo”, i poslušao me je. Znao sam da je Kiss me Kate dobra i da neće posustati – objašnjava Bašić taktiku koju je primijenio na Bakšaiškim barama.

On je u konjičkom sportu otkako je prohodao i mogao skočiti na konja. Bio je prvi razred osnovne škole kada ja jahao Stanaricinog konja na sanskom vašaru, u to vrijeme poznato grlo. Jahao je i bio džokej dok nije, kako kaže, oteščao. – Kad sam bio mali, u Kupres sam pješice odvodio konja na utrke. Dva dana je to trajalo. Spavali bismo na Čađavici pred Mrkonjić-Gradom i onda nastavljali put Kupresa – sjeća se Bašić.

I kad ga je sudbina sa porodicom odvela u Švicarsku, i tamo su trkaći konji bili njegova okupacija. Bašić, jednostavno, nikad nije mogao, ali ni htio da se riješi konja. Ta ljubav traje i danas, a s vremenom su je prihvatili i svi ukućani, supruga Mine i trojica sinova. – Velika je stvar pobijediti na Memorijalu “Alija Izetbegović”. Meni je ovo druga pobjeda, prvi put sam utekao prije 12 godina sa Sindacom ispred Guliana – govori Bašić.

Mogao je i treći put biti najbolji u Bihaću, ali te 2007. njegov konj Sedes Flam, ko zna zašto, nije izišao iz mašine, a kada je mašina sklonjena, poludio je na stazi i umalo nije prestigao sve konje kojima je dao fore. Sjeća se Idriz i strelovite Indikane, koja mu je bezbroj puta razgalila srce energičnom borbom na stazi, ali i preteškog rastanka kada je u igri s djecom slomila nogu pa su je morali eutanazirati..

w873

Jaka veza

Bašić trenutno radi sa dva prvoklasna šestogodca, koja je kupio u Njemačkoj – Kiss me Kate i Nelke. Zanimljivo, Nelke je platio 17.000 eura u Baden-Badenu, ali ne postiže rezultate kao Kiss me Kate, koja je upadljivo jeftinija.

– Moja veza s trkaćim konjima mnogo je više od jahanja i galopa. To se na da ispričati. Nema ljepšeg osjećaja od onog kada te ta pametna, plemenita životinja gleda svojim sjajnim očima i pokazuje ljubav što se brineš o njoj – zaključuje svoju priču Bašić, čija je kuća puna konjičkih trofeja.

Stvar prestiža

Idrizova uzgajivačnica radi punom parom. Uz konje je svakodnevno trener iz Srbije i ostat će tu do oktobra, kada se sezona završava tradicionalnim utrkama u Sanskom Mostu. Stvar je lokalnog prestiža biti najbolji i kod kuće pa će Nelke trčati za pobjedu na 1.650, a Kiss me Kate na 2.400 metara.

KOMENTARI