instant fap
NaslovnicaSport

In memoriam / Prošlo je 15 godina kako nas je napustio Suvad Katana

In memoriam / Prošlo je 15 godina kako nas je napustio Suvad Katana

Na današnji dan, 8. januara, prije 15 godina, iznenada je u 36. godini života preminuo bivši nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i nogometašŽeljezničara, Suvad Katana.

Suvad Katana je rođen 1969. u Delijašu kod Trnova. Međutim, odrastao je u Sarajevu, gdje je i počeo trenirati nogomet u pionirima Željezničara.

Prolazio je kroz sve selekcije, da bi u sezoni 1987/1988 upisao i debitantski nastup za prvi tim, i to protiv Crvene zvezde. Za Željezničar je nastupao sve do početka agresije na BiH. Sakupio je 112 nastupa i postigao tri gola, prije nego je napustio Klub i otišao u Belgiju.

Tamo je nastupao za Genk, Gent, Anderlecht i Lokeren. Također, kratko je nastupao i u Turskoj za ekipu Adanaspora. Bio je i reprezentativac BiH sakupivši deset nastupa.

Katana se već u počecima iskazao kao vrlo snažan i uporan igrač, vrlo dobar i uspješan u duelima, što mu je odmah po izlasku iz juniora osiguralo mjesto u prvom timu Željezničara. Odlikovao se smirenošću kojom je donosio samopouzdanje saigračima, ali i kojom je pobrao simpatije navijača, kako Željezničara, tako i svih drugih klubova u kojima je nastupao. Karijeru je okončao 2004. godine.

 “Moj Suvad je umro sa neostvarenom željom da trenira djecu na Grbavici. Samo je o tome razmišljao kada smo pravili planove nakon završetka njegove igračke karijere. Ostali smo u Belgiji još nekih pola godine, a onda je Suvad rekao: “Azra, pakuj se, idemo u Sarajevo! Bit će za mene valjda nekog posla u Želji. Želio bih trenirati djecu.” Eto, smrt ga je pretekla, nije stigao ni ljudima iz Želje prenijeti svoja razmišljanja. Nije mu se žurilo. Nakon desetak dana, moj Suvad je zauvijek otišao”, rekla je Suvadova supruga, Azra

Reprezentativni dres naše zemlje službeno je oblačio 10 puta, a debitovao je na prvoj službenoj utakmici protiv Albanije. No, Katana je i ranije nastupao za svoju zemlju.

 Bio je učesnik humanitarnih utakmica koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine, a koje su, uz saglasnost NSBiH, odigrane u Genku i Koblenzu. Živio je sa Azrom i dvoje djece. Kako kaže njegova supruga neostvarena želja mu je bila da trenira djecu na Grbavici. Usljed srčanog udara, Suvad Katana je otišao zauvijek u 36. godini, 8. januara 2005. godine.

Jedna od 10 utakmica reprezentacije BiH na kojoj je nastupio Katana:

KOMENTARI