instant fap
NaslovnicaUncategorized

Indija pravi najjeftiniji tablet na svijetu

Indija pravi najjeftiniji tablet na svijetu

Indija želi da napravi najjeftiniji tablet na svijetu. Aakash 2 bi trebalo da bude nešto poput iPada za siromašne, jer će koštati samo 32 evra. Kakve su šanse da im to pođe za rukom?

Prije šest mjeseci indijska vlada se već hvalila prethodnikom, prvom generacijom Aakash računara, ali već tada je bilo jasno da će ideja o tablet računaru Made in India biti potpuni promašaj.

Stručnjaci u Nju Delhiju ipak ne posustaju. “Uvijek će biti nekih prekretnica u istoriji. Kada kažem prektretnica, u ovom slučaju mislim na neke kasnije generacije ovog uređaja”, kaže indijski ministar obrazovanja Kapil Sibal.

Indijski tablet računar bi trebalo revolucionarno da promijeni sistem obrazovanja u ovoj zemlji. Namjera indijskih vlasti je da Aakash 2 završi u rukama više stotina hiljada studenata. Druga faza misije za proizvodnju najjeftinijeg tablet računara na svijetu, predviđa distribuciju uređaja u siromašnim regionima širom svijeta. Sve je to dio trogodišnjeg poslovnog plana.

Međutim, realizacija ideje je krenula nizbrdo. Proizvođač najjeftinijeg računara, firma Datawind suočava se sa ozbiljnim tehničkim problemima. Naime, displej koji reaguje na dodir ne radi baš najbolje. Pored toga, u toku je i spor između Datawinda i Univerziteta Jodpur, na kojem je najjeftiniji tablet bio razvijan.

Indijska vlada im ipak daju još jednu šansu. Zato je i novi model indijskog tablet računara nazvan Aakash 2. Ako sve bude teklo po planu, cijena tog tableta bi zaista mogla biti 32 eura.

( Tehnologija.me )