instant fap
Naslovnicainmedia danas

Inspekcija utvrđuje okolnosti slučaja sječe drveta

Inspekcija utvrđuje okolnosti slučaja sječe drveta

Sječa krošnji stabala ispred gradskog kina u Sanskom Mostu i danas je aktuelna tema u našem gradu.

Tim povodom oglasila se i općinska inspekcija, gdje kažu se kako radi o vandalskom i nezakonitom činu, te ističu kako je bez odobrenja nadležnog organa zabranjeno sjeći drveće i grmlje koje se nalazi na javnoj površini.

„Jučer u jutarnjim satima u Prijedorskoj ulici dogodio se neprihvatljiv slučaj i pričinjeno je pravo ruglo. Posječeno je 10 stabala lipe starosti između 10 i 15 godina, te jedno odraslo stablo u Ulici Aleje šehida.

Istraga će pokazati ko su počinioci, a ovdje želim javno prozvati pripadnike policije koji su bili u neposrednoj blizini događaja i nisu ništa poduzeli.

Pozvao bih pripadnike MUP-a USK i Tužilaštva da se ovaj slučaj istraži i sankcioniše.

Obzirom da se na nekim portalima pojavila informacija kako postoji zahtjev za potkresivanje stabala, ovdje želim javno reći kako nema takvog zahtjeva niti bilo ko može u centru grada raditi bez nedzornog tijela i nadležne službe koji mogu odobriti takkvo nešto. Općinska inspekcija će poduzeti sve da se počinioci ovakvov vandalizma sankcionišu na odgovarajući način“, kazao je Elvis Pašić, šef Općinske inspekcije.

Podsjetimo, vlasnik nedovršenog objekta koji se gradi uz zgradu gradskog kina, Šefik Sinanović, kako prenosi portal „Klix“, izjavio je da je on potkresao stabla, jer, kako je rekao, ima namjeru da zaštiti svoj objekat od propadanja, a krošnje su “smetnja da sa mehanizacijom i materijalom priđe objektu”.

On tvrdi kako je 16. maja pismenim putem upoznao općinsku službu za prostorno uređenje, gradnju i stambene poslove i općinskog načelnika da u narednih nekoliko dana planira otpočeti radove na uređenju vanjskog i unutrašnjeg dijela objekta, ali da se oni su nisu oglasili po njegovom pismenom aktu, što je, kako je rekao, i očekivao. 

Ovi radovi, kaže, obuhvataju privremeno zatvaranje, pokrivanje objekta i radove na uređenju površine oko objekta u što kraćem roku. “Meni objekat propada, a ne dozvoljavaju mi gradnju”, tvrdi Sinanović.

Izvor: RTV SANA

KOMENTARI