instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Inzko: Odlukom o referendumu u RS-u krši se Daytonski sporazum

Inzko: Odlukom o referendumu u RS-u krši se Daytonski sporazum

Odluka koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske 15. jula, u vezi sa referendumom u RS o Danu RS, krši Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, izjavio je u intervjuu za Fenu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Prema toj odluci od birača u RS se traži da odluče o pitanju o kome je odluku već donio Ustavni sud BiH. Inzko naglašava da Ustav BiH jasno navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće i da su entiteti dužni poštivati odluke institucija BiH. Također podsjeća da Ustavni sud BiH, kao sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima isključivu nadležnost odlučivati o sporovima koji proističu iz Ustava BiH i da svi organi vlasti u BiH, uključujući i organe vlasti RS, imaju obvezu provoditi njegove odluke.

-Odluke Ustavnog suda BiH nisu a la carte jelovnik pa da poštujete one koje vam se dopadaju, a odbacujete one koje vam se ne dopadaju. Kada sud donese neku odluku, uvijek ima onih koji odobravaju takvu odluku i onih koji se sa njom ne slažu. Na primjer, kada je Ustavni sud podržao organe vlasti RS u slučaju kada se tražilo uklanjanje prefiksa “bosanski” iz nekoliko imena naselja u RS, mnogim političkim akterima u BiH ta se odluka nije dopala, ali su je poštovali. Slično tome, možda se mnogim političkim akterima ne sviđa sudska odluka o Mostaru, ali oni rade na njenoj provedbi. Niko ne održava referendum da bi mogao reći da neće provoditi odluku o Mostaru, itd – ističe Inzko.

Umjesto da se protive odlukama suda, organi vlasti RS bi, kaže on, trebali surađivati s drugima na rješavanju pitanja putem dijaloga.

-Ja sam čvrsto uvjeren da se sva politička neslaganja mogu riješiti unutar postojećeg ustavnog okvira i konstruktivnim dijalogom. To je put naprijed i ja pozivam organe RS da ovaj referendum ostave po strani i poduzmu mjere da provedu odluku Ustavnog suda BiH – poručuje visoki predstavnik.

Komentirajući osporavanje rezultata popisa u RS-u Inzko kaže da su ti rezultati od suštinskog značaja za ekonomsko i društveno planiranje ove zemlje i da će kao takvi podržavati provedbu Reformske agende i proces europske integracije.

-Kako sam rekao ranije, ja vjerujem da je direktor Velimir Jukić u potpunosti djelovao u skladu sa zakonom i svojim mandatom. Konačna procjena IMO-a će se odnositi na cijelu provedbu popisa, uključujući pripreme, sami popis, obradu i uređivanje podataka, te objavljivanje konačnih rezultata – navodi Inzko.

Kada je riječ o euroatlantskom putu BiH Inzko naglašava da lideri moraju udružiti snage i da je to prvi prioritet.

-Nadajmo se da su ovu lekciju naučili dobro – opstrukcija i odlaganje nikome ne donose ništa dobro. Pretvaranje svega u političko pitanje i rasipanje mjeseci na beskorisne rasprave nikada neće rezultirati realizacijom evroatlantskih aspiracija BiH. Izabrani lideri se moraju uozbiljiti – potrebne su ozbiljne reforme i mora se ubrzati njihova implementacija, mora se osnažiti vladavina prava, unaprijediti funkcionalnost, moraju se privući investicije, stvoriti nova radna mjesta i načiniti značajan napredak. Ništa od toga se ne može uraditi ako ova zemlja ne udruži snage i ne počne raditi na tim pitanjima – smatra visoki predstavnik.

Odgovarajući na pitanje o optužbama predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun međunarodne zajednice i tvrdnji da je ona “remetilački faktor” u BiH, Inzko podsjeća da je u više anketa velika većina građana u oba entiteta rekla kako želi da ova zemlja postane dio EU. Svi politički akteri u zemlji, uključujući i predsjednika Dodika, rekli su da imaju isti cilj. Tijekom posljednjih nekoliko godina, ističe Inzko, EU je vodstvu ove zemlje dala brojne prilike da se približe EU, što podrazumijeva i stabilnost i prosperitet koje to članstvo donosi.

-Imajući sve to u vidu, jedino što ovu zemlju zaustavlja su određeni politički lideri koji proizvode vještačke krize kako bi skrenuli pažnju sa vlastitog neuspjeha da provedu reforme i poboljšaju živote ljudi. Kada bi Milorad Dodik i još nekolicina lidera trošili više vremena da zajedno rješavaju konkretna pitanja, a manje vremena na pokušaje da održavaju političku i finansijsku moć plašeći svoje birače, svakodnevni uslovi života građana brzo bi se popravili. Što se tiče uloge međunarodne zajednice, kao što sam puno puta rekao, ta uloga se promijenila, ili možda da upotrijebim bolji termin, evoluirala je tokom godina. Bila je ispravna odluka svjesno se distancirati kako bismo ohrabrili lokalne vlasti da preuzmu odgovornost za rješavanje problema. Lokalni lideri sada treba da urade posao za koji su tvrdili da su voljni i spremni. Neki možda misle da smo se prerano odmakli, ali mi i dalje mislimo da ova zemlja mora stajati na vlastitim nogama, bilo da se radi o sudstvu ili politici, i njeni lideri moraju dokazati da su sposobni povesti je naprijed. Ako nisu, na izborima treba da izgube mandate – kaže Inzko.

On smatra da odluka Velike Britanije o izlasku iz EU neće utjecati na put BiH prema članstvu u ovoj asocijaciji. Možda će, kaže, biti više pokušaja nekolicine koja se generalno protivi europskom putu BiH da to povežu sa događanjima u Velikoj Britaniji, ali misli da takvi “neće stići daleko.”

Kada su u pitanju predstojeći lokalni izbori u BiH visoki predstavnik kaže da je njegova prva poruka biračima da izađu na izbore i glasaju.

-Nije važno da li ste zadovoljni ili nezadovoljni trenutnom situacijom, izađite na biračka mjesta i dajte svoj glas! Iskoristite svoje sopstvene bonske ovlasti. Svaki glas je bitan. Ovo su lokalni izbori i možda lično znate neke od kandidata na listama. Pozivam vas da ignorirate svu veliku priču u predizbornoj kampanji i da se usredsredite na ono što bi kandidati za izabrane funkcije uradili da riješe lokalna pitanja i probleme koji utiču na vaš svakodnevni život – poručio je Inzko u intervjuu za Fenu.

KOMENTARI