instant fap
NaslovnicaUncategorized

Iphone – zaradio, promjenio, uništio

Iphone – zaradio, promjenio, uništio

Danas je tačno pet godina od kada je Epl započeo sa prodajom “ajfona”. Epl je do sada na prodaji ostvario ukupnu dobit od čak 150 milijardi dolara.

Iako su mu mnogi prognozirali neuspjeh i lošu prodaju, “ajfon” je u rekordno kratkom vremenu postao predmet želja gotovo svih korisnika.

Pre pet godina “ajfon” nije postojao, a danas kvartalno generiše blizu 25 milijardi dolara prihoda, a na godišnjem nivou oko 100 milijardi.

“Ajfon”, kao pojedinačni proizvod, danas je veći biznis od većine kompanija na svijetu. Analitičari predviđaju da bi Eplova dobit mogla u ovoj godini da dostigne čak 40 milijardi dolara što je više nego što velika većina kompanija uspjeva da ostvari u stavci prihoda.

Posao koji Epl ima sa “ajfonom” veći je od Majkrosofta. Da, dobro ste pročitali – ‘veći od Majkrosofta’. Jedan proizvod koji prije pet godina nije ni postojao danas je veći od 30 godina stare kompanije, koju su nekada smatrali toliko svemoćnom da je čak i američka vlada intervenisala u pokušaju da je oslabi. Podsjetimo, Majkrosoft je 2000. godine vrijedio čak 600 milijardi dolara.

“Ajfon” sam godišnje generiše najmanje 30 milijardi dolara dobiti. To je više nego čitava “Dženeral elektrik” grupa, više i od Majkrosofta, Gugla ili Volmarta.

Taj proizvod je “uništio” najmanje tri velike kompanije u posljednjih pet godina i ozbiljno naškodio ostalima. Zahvaljujući njemu “Research in Motion” je gotov, Palm je gotov, a gotova je i Nokia.

“Ajfon” je kreirao čitavu novu industriju i novi svijet, pokrenuvši tehnologije i aplikacije koje su bile nezamislive prije pet godina. Od fotografija do komunikacije ili povezanosti kroz igrice, kreirao je radna mjesta i karijere za stotine hiljada programera, dizajnera i ostalih profesija…

Taj proizvod je Epl učinio najvrednijom i najprofitabilnijom kompanijom na svetu. Ukratko, možda se može reći da je “ajfon” najuspješniji proizvod u  historiji.