Iračani poručili Turcima da se okrenu i odu iz njihove zemlje

HomeVijestiGlobus

Iračani poručili Turcima da se okrenu i odu iz njihove zemlje

“Pocijepat ćemo crne zastave: Krenula operacija oslobađanja Faludže od ISIS-a

U pozadini bitke za Mosul odvija se još jedan konflikt diplomatske prirode. Naime, Iračani su ogorčeni na Tursku koja je odlučila poslati svoju pješadiju i artiljetiju na iračku teritoriju u borbu protiv Islamske države (ISIS) u Mosulu, prenose američki mediji.

Iračani ovaj potez Turske smatraju povredom njihovog suvereniteta te su poručili Turcima da se okrenu i odu iz njihove zemlje.

“Turci žele da učestvuju u borbama za Mosul. Mi im kažemo: hvala vam, ali ovo je nešto što Iračani mogu sami”, izjavio je irački premijer Haider Al-Abadi.

On je dodao da će iračke vojne snage biti spremne na sve sukobe, pa i na one s turskim snagama.

Međutim, Turska nije prihvatila ne kao odogovor. Kako prenosi Buseiness Insider, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je jučer da njegova zemlja već učestvuje u borbama za Mosul i to “na različite načine”.

Analitičari prcojenjuju da je ovaj diplomatski konflikt najviše problema zapravo stvorio Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje smatraju Irak i Tursku svojim saveznicima. SAD su primorane balansirati između dvije strane dok se ne okonča bitka za Mosul.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: