instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Islamska država izgubila skoro polovinu teritorije u Iraku

Islamska država izgubila skoro polovinu teritorije u Iraku

Islamska država (IS) nastavlja da gubi kontrolu nad teritorijom širom Iraka i Sirije, a u Iraku je ostala bez skoro polovine osvojene teritorije, izjavio je danas glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Američko Ministarstvo odbrane je ranije iznijelo procjene da su borci IS izgubili kontrolu nad oko 40 posto teritorije koju su prisvojili u Iraku i nad oko 10 posto zemlje koju su pod kontrolom držali u Siriji, ali su, kako je Cook danas rekao, gubici ekstremističke organizacije porasli proteklih nedjelja, prenosi AFP.

“Kako sada stvari stoje, Islamska država je izgubila oko 45 posto teritorije koju je ranije zauzela, dok je u Siriji izgubila između 16 i 20 posto terena”, precizirao je Cook.

Džihadisti IS su početkom 2014. godine zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije, naišavši na neznatan otpor iračkih snaga sigurnosti i iskoristivši haos u Siriji razorenoj građanskim ratom, podsjeća francuska agencija, prenosi Tanjug.

Od augusta 2014. godine Sjedinjene Države predvode međunarodnu koaliciju koja se bori protiv IS-a zračnim udarima uz obuku i opremanje lokalnih partnera.

Borci IS-a su izgubili kontrolu nad Ramadijem i Hetom u Iraku, ali i dalje u rukama drže važne gradove kao što su Mosul i Faludža.

U Siriji ta grupa i dalje ima pod kontrolom Raku, koju je proglasila prijestonicom svog takozvanog kalifata.

KOMENTARI