instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Isplata penzija za juli počinje 5. avgusta

Isplata penzija za juli počinje 5. avgusta

Isplata penzija za mjesec juli počet će u petak, 5. avgusta 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, kazao je Feni šef Ureda za odnose s javnošću tog zavoda Amel Lizde.

Isplata bi trebala biti okončana do 10. avgusta, pod uvjetom da Zavod dobije pismeno odobrenje od Federalnog ministarstva finansija.

„Naime, Odlukom UO FZ raspisan je tender za kreditno zaduživanje kod banaka te je 25. jula došlo do otvaranja ponuda gdje je konzorcij banaka ponudio kredit od 63 miliona maraka. Sukladno zakonu o javnim nabavkama predviđen je rok za žalbe od 10 dana. U međuvremenu smo od Federalnog ministarstva finansija zatražili pismeno odobrenje za kredit u skladu sa zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH. Ukoliko dobijemo pismeno odobrenje od Federalnog ministarstva finansija kao što i očekujemo prije isteka žalbenog roka, za isplatu penzija bit će dovoljna 3-4 radna dana“, naglasio je Lize.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjene. Najniža penzija iznosi 326,17, zajamčena 434,90, dok najviša iznosi 2.174, 48 maraka.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica, te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupna potrebna sredstva za isplatu mirovina za juli, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 miliona maraka.

KOMENTARI