instant fap
NaslovnicaMagazin

Iz trgovina uklonjeni proizvodi opasni po život

Iz trgovina uklonjeni proizvodi opasni po život

Oko četrdeset proizvoda iz asortimana dječje odjeće i obuće inspektori su proglasili opasnima, a neki od njih su dobili etiketu i ‘opasni za život djeteta’. Među njima je i majica koja može izazvati lomove i smrt. Većina zabranjenih proizvoda podrijetlom je iz Kine.

“Na dječjem prsluku Santini, zbog prisutnosti vezica sa slobodnim krajevima u području vrata, postoji opasnost od gušenja ili davljenja djeteta”, upozorenje je to Državnog inspektorata od prije dva tjedna. Inspektorat je naredio da se opasan proizvod, podrijetlom iz Kine, povuče odmah s tržišta. Na kraju nadzora uvoznik je, jedna zagrebačka tvrtka, uništio sve prsluke – prerezali su ih škarama i bacili u smeće.

Opasni bicikl

Opasan je i dječji bicikl 12 (HBX-1214B 12), jer je čvrstoća upravljača slaba, pa bi moglo doći do loma ako dijete naleti na rupu ili uzvišenje. Bicikl, koji je također proizveden u Kini, ima i druge ozbiljne nedostatke: postoji samo jedna ručna kočnica, nepotpuna zaštita lanca i sjedalo nema dovoljnu čvrstoću na statičko opterećenje. Bicikl je povučen iz prodaje, a prodavatelj treba nadoknaditi vrijednost”, stoji u objašnjenju inspekcije.

Inspektorat je iz prodaje naredio povlačenje i dječje haljinice, jer je predstavljala ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost djece – postojala je mogućnost zaplitanja i opasnost od gušenja.

Zagrepčanin Jakov Maruna, jedan od rijetkih sudskih vještaka za tekstil, također tvrdi da je roba iz Kine nekvalitetna, a dijelom i opasna.

“Roba iz Kine često ne podliježe standardima na koje su navikli Europljani, loša je, a ponekad i opasna, posebice za djecu. Po DIN-u, poznatome njemačkom industrijskom standardu, a koji je primjer dobrog standarda, ili JUS-u, nekadašnjemu jugoslavenskom standardu, ta roba nikad ne bi mogla ući u EU i Hrvatsku, ali, evo, ulazi bez problema.

Također, problem je i kvaliteta bojenja te odjeće, često se koriste kancerogena i otrovna bojila, a znamo da mala djeca žvaču odjeću i tu boju, koja se lako odvaja od tkanine, unose u organizam. Ljudi se nekad čude odakle im osip po tijelu, alergije, iritacije – sve to može dolaziti od takve odjeće. I markirani predmeti proizvedeni u Kini su često vrlo loše kvalitete, deklaracije su lažne”, kaže za Slobodnu Dalmaciju Maruna ističući da se ta roba slabo pregledava na našoj granici.

Osim odjeće i obuće, na popisu opasnih predmeta su i loši bicikli, ljestve, hodalice za djecu, sušila za kosu, ventilatori… Riječ je o proizvodima uglavnom iz Kine. Opasni proizvodi namijenjeni djeci, posebno onoj mlađoj od tri godine, mogu izazvati ozbiljne ozljede, ali u nekim slučajevima i smrt djeteta, navodi se u objašnjenju inspektorata.

Među zabranjenim proizvodima je i ukrasna gumica – pakiranje šest komada u obliku trešnji, jagoda, keksa, sladoleda. Kineski proizvod oblikom, bojom i veličinom imitira hranu.

“Dijete misleći da se radi o hrani može staviti proizvod u usta i progutati ga. Dijelovi proizvoda se mogu zaglaviti u grlu onemogućavajući dotok zraka u pluća, a zatim i mozak, što može uzrokovati gušenje sa smrtnim posljedicama”, navode inspektori.