Iza svake uspješne žene stoji naporna majka

HomeVijesti

Iza svake uspješne žene stoji naporna majka

Pio u kafani, umro u bolnci, probudio se u mrtvačnici pa se vratio ponovo u kafanu

Istraživači britanskog univerziteta Essex zaključili su da visoka roditeljska očekivanja mogu pomoći mladim kćerima da odrastu u uspješne žene.

Djevojčice čiji je “glavni roditelj”, a to je najčešće majka, konstatno imao visoka očekivanja, rjeđe su upadale u neke životne zamke. Takve djevojčice rjeđe su ostajale trudne kao maloljetne, češće su odlazile na fakultet i znatno rjeđe su imale nisko plaćene poslove. Takve djevojčice su znatno rjeđe imale duga razdoblja nezaposlenosti između zaposlenja.

Ericka Rascon-Ramirez koja je predvodila to istraživanje rekla je: “Bez obzira koliko često djevojčice pokušavaju izbjeću roditeljske savjete, vrlo vjerovatno oni utječu na naše životne odabire, pa makar i gotovo neprimjetno”.

Prevedeno, to znači da svaki put kada vaš mali anđeo kaže: “Mama, stvarno si naporna” u dubini duše se zapravo zahvaljuje. Duboko, negdje u podsvijesti, zapravo misli: “Hvala na dobrim savjetima. Potrudit ću se da ih primijenim.”

Naravno, djevojčice koje izbjegnu te tradicionalne životne probleme neće automatski postati nova Marija Jurić Zagorka ili Savka Dabčević-Kučar ali će imati više prilika za posvetiti se napredovanju kasnije u životu.

Istraživači su primjtili i svojevrstan sinergijski učinak savjetovanja. Ako govorite kćerima da trebaju ići na fakultet i da im nije najbolja odluka u životu postati maloljetna trudnica, veće su vjerovatnosti da će napuniti 20. godinu bez djeteta nego u situaciji kada roditelji kćerima govore da samo ne bi trebale imati dijete prije nego su potpuno spremne.

Istraživanje univerziteta Essex pratilo je živote 15.500 curica u dobi između 13 i 14 godina. I zaključili su da djevojčice čiji roditelji su bili pomalo naporni imaju čak 4% nižu stopu trudnoće u adolescenciji od djevojčica čiji roditelji nisu postavljali tako visoka očekivanja.

Pod pretpostavkom da su rezultati istraživanja primjenjivi i na dječake, kolumnist INC-a Bill Murphy kaže da su njegovi roditelji dobrim dijelom zaslužni za uspjeh.
“Hvala za prigovaranje, mama i tata. A mojoj dragoj kćeri poručujem, ovo će biti puno teže meni nego tebi”, napisao je Murphy.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: