instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH: Greška koja bi mogla koštati državu

Izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH: Greška koja bi mogla koštati državu

Marin Vukoja je na putu da postane sudija Ustavnog suda BiH, iako nikada u svojoj karijeri nije bio sudija. Dosadašnje iskustvo sticao je kao član HDZ-a, sekretar u Državnom parlamentu i kandidat za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Njegovom nedostataku sudijskog iskustva i pripadnost HDZ-u ne predstavljaju problem za lidere i zastupnike Trojke. Čini se da Trojka pokazuje veću odanost HDZ-u nego sam Vukoja. Ovo objašnjava zašto se Trojka zdušno zalaže za njegov izbor, kao i njihove ranije greške u procjenama, poput podrške evropskom Miloradu Dodiku. Nakon što je Dodik okrenuo leđa Amerikancima, niko se nije zalagao za njegove evropske vrijednosti kao lideri Trojke – Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto.

Međutim, kada je Dodik iskoristio moć koju mu je Trojka omogućila za paralizovanje države, podrška je nestala. Dodik sada koristi ovu moć za destabilizaciju BiH, znajući da i dalje može dobiti sve što poželi od Trojke.

Sarajevski lideri obećali su da će, ako se Dodik pokaže lošim, izaći pred javnost, izviniti se i otići. No, umjesto toga, fokusirani su na ispunjavanje želja Dragana Čovića, koji želi kontrolu nad Ustavnim sudom BiH. Čović planira s Dodikovim sudijama iz RS-a onemogućiti zaštitu ustavnog poretka kad dođe vrijeme za konačno rješenje bosanskog pitanja.

Prije šest mjeseci, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je: “Ja sam potpuno za da se Vukoja imenuje za sudiju Ustavnog suda BiH”. S obzirom na jučerašnji ishod sjednice Komisije za izbor i imenovanje, jasno je da će Predstavnički dom imenovati sudiju Ustavnog suda BiH, iako Ustav BiH precizira da četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske, dok preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija s Predsjedništvom.

Zbog toga Ustavni sud FBiH ima pune ruke posla, pa će 27. ovog mjeseca razmatrati četiri zahtjeva opozicije vezano za neustavno djelovanje Trojke i HDZ-a u Predstavničkom domu FBiH. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, već godinu dana podržava Vukoju kao kandidata za sudiju Ustavnog suda, jasno pokazujući svoj motiv da to čini. Edin Forto, predsjednik Naše stranke, izjavio je da nema konkretno mišljenje o Vukoji, tvrdeći da politika prestaje imenovanjem u Ustavni sud.

Ipak, stara izreka kaže: “Ako ti troje ljudi kaže da si pijan, lezi i valjaj se”. Slijedeći ovu mudrost, parlamentarni predstavnici naroda trebali bi čuti jasne poruke da je izbor Vukoje mnogo više od izdaje – to je greška koja bi mogla trajati narednih 20 godina i postaviti ozbiljno pitanje hoće li država preživjeti s kombinacijom kadrova Dodik – Čović na čelu ustavnih institucija.

KOMENTARI