Izdate preporuke roditeljima koji izvode djecu van domova, najavljeno novo popuštanje mjera

HomeVijestiBiH

Izdate preporuke roditeljima koji izvode djecu van domova, najavljeno novo popuštanje mjera

Po dvije osobe iz Bihaća i Cazina pozitivne na koronavirus

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano 573 uzorka, te da je 14 pozitivno na COVID-19.

– Do današnjeg dana u FBiH imamo 15.058 testiranih osoba, a potvrđenih uzoraka imamo kod 840 osoba. Spolna distribucija govori da još uvijek imamo COVID-19 češće kod žena, 454 uzorka ili 54 posto, dok je kod muškaraca taj postotak 46 posto. Što se tiče raspodjele po kantonima, i dalje je u apsolutnim brojevima najveći broj pozitivnih uzoraka u HNK-u 241, ZDK-u 142, Kantonu Sarajevo 113, ZHK-u 83, Tuzlanskom kantonu 81, USK-u 79, Kantonu 10 41, SBK-u 37, BPK-u 20 i Posavskom kantonu tri – kazao je Pehar.

Dodao je da danas ima 49 hospitaliziranih pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, od kojih je pet na respiratoru. Do danas se oporavilo 278 pacijenata, a u posljednja 24 sata su se oporavila 22 pacijenta.

– Posljednjih nekoliko dana nismo imali nove smrtne slučajeve, tako da taj broj iznosi 32 smrtna ishoda. Još jednom podsjećam da je preko dvije trećine smrtnih slučajeva u dobnoj skupini preko 65 godina – izjavio je Pehar.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je izjavio da podaci govore o kontinuiranosti rezultata, te da raduje činjenica da raste broj oporavljenih u odnosu na novozaražene.

– Generalno rast oporavljenih od 263 nas čini zadovoljnim. Želio bih da se zahvalim građanima BiH jer smo u ovom poslu svi zajedno. Uspjeh bilo koje mjere zavisi od poštivanja donesenih mjera i zavisi od svih nas. Određene mjere su ublažene u proteklom periodu, tako da imamo tri puta sedmično dozvoljen izlazak osoba starijih od 65 godina i djece. Jako je bitno da ostanemo u percepciji da ovo nije kriv nego da je ovo ublažavanje mjera koje trebaju dati rezultate. Ključno je da se pridržavamo mjera lične zaštite i ono što preporučujemo je nošenje maske, rukavica i pranje ruku. Ukoliko mi ispoštujemo taj trend da svi zajedno držimo distancu i da se držimo ličnih mjera zaštite, mislim da bi u narednom periodu mogli nastaviti sa ublažavanjem određenih mjera. Mi već razmatramo, pravimo dinamiku i standarde tih mjera – kazao je Čerkez.

Pojasnio je da bi se te mjere uvodile, odnosno popuštale na 14 dana kako bi se pratili rezultati. Naglasio je da se prate mjere u susjednim zemljama i da će biti dosta harmonizacije u uvođenju mjera.

– Sve ovo zahtijeva određenu disciplinu, a posebno u onom trenutku kada počnemo sa popuštanjem određenih mjera, vraćanjem objekata, trgovina, malih obrta, salona i drugih objekata, posebno onih u zadnjoj fazi koji su dosta rizični, a to je da vraćamo određene skupove ili ugostiteljske objekte – pojasnio je Čerkez.

Čerkez je pojasnio da hoteli nijednom naredbom nikada nisu izuzeti, odnosno nikada im nije zabranjen rad, te da je ugostiteljstvo unutar hotela bilo dozvoljeno samo gostima.

– Međutim, činjenica je da zbog velikog broja ljudi i to ćemo morati u narednom periodu regulirati, kako će se odvijati određene aktivnosti unutar tih hotela. Dok postoji distanca, to u ovom trenutku ne bi trebalo predstavljati problem – izjavio je Čerkez.

Pehar je, odgovarajući na upite medije, pojasnio da je isključivi parametar kojim se rukovodi pri donošenju ili popuštanju mjera epidemiološka situacija, a da je vrijeme koje je ispred nas vrijeme u kojem ćemo morati naučiti živjeti sa virusom.

– Sve dok stručnjaci ne patentiraju i licenciraju vakcinu, virus će biti dio našeg svakodnevnog života i mi ćemo morati prilagoditi sebe, svoje ponašanje i svoje svakodnevne aktivnosti tome – izjavio je Pehar.

Čerkez je, govoreći o djeci kojoj je omogućen izlazak nakon dužeg perioda, kazao da je najvažnija uloga roditelja, koji trebaju skrenuti pažnju djeci i voditi računa o njima.

– Ukoliko postoje da nismo u većim grupama, ukoliko nosimo zaštitnu opremu, apsolutno u takvim situacijama ne narušavamo ničiju sigurnost. Preporučio bih roditeljima da svoju djecu drže dalje od druge djece i da još jedan period izdržimo u toj distanci i svi ćemo biti sigurniji – kazao je Čerkez.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0