instant fap

Izetbegović: Implementacija i rekonstrukcije svih nivoa vlasti

Izetbegović: Implementacija i rekonstrukcije svih nivoa vlasti

Na tribini Asocijacije žena SDA, Predsjednik Bakir Izetbegović je najavio koaliciju stranaka koje će zajednički ući u implementaciju vlasti na svim nivoima. Tri stranke (SDA, DF i SBB) će na državnom nivou svako zauzeti po jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH. Na federalnom nivou SDA bi zadržala ministarske pozicije koje trenutno obnašaju njeni kadrovi, a DF-u i SBB-u bi pripala po dva resora u Vladi Federacije.

Izetbegović je na ovoj tribini istakao i činjenicu da će Akcijski plan (MAP) za članstvo u NATO-u biti najveći problem u konstituisanju buduće vlasti. Slične su probleme u ovom procesu imale Crna Gora i Makedonija ali su ipak napredovale u pristupanju NATO – savezu.

Snažan bosanskohercegovački front uz jačanje diplomatije i Oružanih snaga BiH, garancija je da ćemo i mi uspjeti– poručio je Izetbegović na ovoj tribini.

Rekonstrukcija u kantonima

Koalicione stranke u Federaciji BiH (SDA, DF i SBB), su se usaglasile da ova koalicija uspostavi vlast i u svim kantonima gdje postoji kapacitet ruku u skupštinama.

Kad je riječ o Unsko – sanskom kantonu, rekonstrukcija u Vladi našeg kantona će se realizirati u paketu sa Zeničko – dobojskim kantonom. U Vladi ovog kantona nisu zastupljeni kadrovi SBB-a i DF-a, a obaveza SDA je da im sa svojim partnerima (S za BiH, A SDA i HDZ-om) to omogući.

Isto će se desiti u Unsko – sanskom, gdje će SDA preuzeti i poziciju Premijera Vlade USK-a. Tijesna koalicija u Skupštini USK-a, već dugo je upitna, a na zadnjoj sjednici Skupštine članovi POMAK-a (Duraković i Hujić) su otvoreno iskazali nezadovoljstvo stanjem u parlamentarnoj većini…

„SDA nije za izbacivanje bilo koga i sve će učiniti da uspostavi što snažnije koalicije na svim nivoima vlasti“, poruka je Izetbegovića sa tribine Asocijacije žena SDA…

KOMENTARI