instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Trnovi i Šehovcima

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Trnovi i Šehovcima


U sklopu realizacije projekta „Razvoj navodnjavanja u Bosni i Hercegovini“ u Sanskom Mostu je održana javna rasprava na kojoj su prezentirana idejna rješenja budućeg sistema za navodnjavanje koji se planira graditi u podprojektnom području Mjesnih zajednica Trnova i Šehovci.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, kao i predstavnici projektantske kuće koja je izradila idejna rješenja, te predstavnici općine, mjesnih zajednica i poljoprivrednih udruženja.

U sve aktivnosti vezane za izradu idejnog rješenja sistema za navodnjavanje, od početka je bila uključena firma „Akvadukt“, čiji je predstavnik Željko Mardešić upoznao prisutne o ovom projektu.

Prema njegovim riječima postoje tri idejna rješenja, koja sadrže navodnjavanje, odvodnjavanje i zaštitu od poplava predmetnih parcela. Sistemom za navodnjavanje bilo bi obuhvaćeno zemljište uz rijeku Sanu, koje se nalazi na području Trnove i Šehovaca, u površini od oko 50 hektara.

Krajnji cilj projekta je razvoj poljoprivredne proizvodnje uz korištenje savremene tehnologije. Svi vlasnici parcela, imali bi mogućnost priključenja na sistem po jednakim uslovima, a također, projektom je predviđeno i formiranje zajednice korisnika voda, te njihova edukacija.

Učesnici u javnoj raspravi u svojim diskusijama su istakli kako se radi o dobrom projektu za poljoprivredne proizvođače, koji je u najvećoj mjeri kao takav prihvatljiv, međutim, kako se moglo čuti tokom javne rasprave, veliki problem predstavljaće teren na kojem je planirana izgradnja sistema za navodnjavanje, obzirom da se radi o poplavnom području uz samu rijeku Sanu, koji je tokom većeg dijela godine močvaran.

Zbog toga su smatrali da se najprije treba riješiti problem sa plavljenjem ovog područja, zatim izvršiti isušivanje žemljišta, koje bi se tek nakon toga moglo navodnjavati. Nakon usvajanja idejnog rješenja, u narednom periodu uslijediće izrada projektne dokumentacije, kako bi se moglo otpočeti sa radovima. Inače, rok za implementaciju projekta traje do novembra ove godine, a njegova vrijednost iznosi oko 350. 000 eura.

Projekt implementira ured Jedinice za implementaciju projekata u šumarstvu i poljoprivredi pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a finansira Vlada Fedracije BiH preko kreditne linije Svjetske banke.

KOMENTARI