instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Izlazite li na izbore u nedjelju? Saznajte kako glasati – ove dvije stvari su najvažnije

Izlazite li na izbore u nedjelju? Saznajte kako glasati – ove dvije stvari su najvažnije

U nedjelju, 7. oktobra 2018, u sedam sati, otvorit će se glasačka mjesta širom Bosne i Hercegovine i građani ove države birat će članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a te članove skupština deset kantona.

Biračko mjesto i lična karta

Na Centralnom biračkom spisku nalazi se više od 3,3 miliona građana i građanki s pravom glasa na Općim izborima u našoj zemlji.

Za glasače je najvažnije, podsjeća Radio Sarajevo, znati na kojem biračkom mjestu mogu glasati. To možete saznati odete li na web stranicu Centralne izborne komisije i u dijelu “Da li ste registrovani?” upišete ime, prezime i matični broj. Također, provjeru možete izvršiti i putem SMS-a na broj 091 12 12 12.

Druga najvažnija stvar jeste da ponesete identifikacijski dokument koji ćete morati pokazati članovima biračkog odbora, koji će vas pronaći na popisu glasača.

Ukoliko glasate u FBiH, dobit ćete četiri glasačka listića – jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, drugi za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, treći za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i četvrti za zastupnike u skupštini kantona u kojem glasate.

Na glasačkom listiću za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a vaš će glasački listić biti važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate za samo JEDNOG kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Na glasačkim listićima za Predstavnički dom Parlamenta BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i skupštine kantona naći će se imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.

Važeći listići

Vaš će glasački listić biti VAŽEĆI ako:

• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata

• Označite kvadratić pokraj naziva samo jedne političke stranke ili koalicije i odaberete onoliko kandidata s te liste koliko god želite

• Označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije

I glasači u Republici Srpskoj dobit će četiri listića, ali oni glasaju za – srpskog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika/dopredsjednike RS-a, za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a.

Na glasačkom listiću za izbor srpskog člana Predsjedništva bit će imena kandidata iz reda srpskog naroda, a i ovdje će glasački listić biti važeći ako glasate samo za jednog kandidata.

Isto pravilo vrijedi i za glasački listić za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a, ali na njima će se naći imena iz reda svih triju konstitutivnih naroda.

Glasate tako što upisujete znak X u kvadratić, a glasati možete sve do 19 sati u nedjelju, kada se zatvaraju biračka mjesta

KOMENTARI