instant fap

Izložba radova bh. fotografa je korak ka stvaranju baze fotografija

Izložba radova bh. fotografa je korak ka stvaranju baze fotografija

Bosanskohercegovački fotografi u subotu će se predstaviti izložbom radova koja je korak na putu ka stvaranju prve bh. baze fotografija. Na retrospektivnoj izložbi koja će biti otvorena u ”Foto galeriji Jelićeva” u Sarajevu predstavit će se 18 fotografa.Rukovodilac ove galerije Dženat Dreković kazao je da je ideja proistekla iz potrebe za stvaranjem fundusa, baze bh. fotografije.

“Kroz retrospektivne izložbe, a ova je prva, cilj nam je napraviti fundus koji će biti u galeriji, ali i koji će moći koristiti mediji i oni koji vole fotografiju. Nakon toga planiramo otvoriti i biblioteku te arhivu jer svaka država baštini svoje autore i fotografe, mi smo jedini koji to nemamo”, kazao je Dreković.

Istakao je da će svaka izložba biti posvećena jednom preminulom fotografu, a prva Emilu Grebenaru.

Učesnik izložbe Almin Zrno smatra da je velika stvar na jednom mjestu imati uvid u stanje svijesti kod fotografa i u fotografiji.

Izrazio je nadu da će galerija u kojoj će biti organizirane izložbe jednog dana biti velika te da će fotografiji biti posvećeno više pažnje.

Na prvoj izložbi bit će predstavljen rad Emila Grebenara, Kemala Hadžića, Mladena Pikulića, Almina Zrne, Milomira Kovačevića, Zijaha Gafića, Ervina Berbića, Amera Kapetanovića, Ivana Hrkaša, Harisa Čalkića, Midhata Poturovića, Andrije Vrdoljaka, Jure Vukadina, Imrana Kapetanovića, Mitra Simikića, Jasmina Brutusu te Velije Hasanbegovića i Dženata Drekovića.


KOMENTARI