instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Izložba “Uhvaćeni” umjetnice Šejle Kamerić uskoro u Bihaću, Zenici i Sarajevu

Izložba “Uhvaćeni” umjetnice Šejle Kamerić uskoro u Bihaću, Zenici i Sarajevu

zložbom “Uhvaćeni”, umjetnice Šejle Kamerić, nakon dugo vremena ponovo se otvara prostor Doma USAOJ-a u Bihaću.

Instalacija je svojevrsna pop-up intervencija koja broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija, s kojom umjetnica uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih zanemarena i od ljudi ispražnjena mjesta postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Izložba “Uhvaćeni” je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.

Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Izložba će biti postavljena u Domu USAOJ-a u Bihaću 21. maja od 12:00 do 20:00 sati.

Nakon toga u Hali Željezare u Zenici 5. juna od 12:00 do 20:00 sati, te u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu 11. augusta od 12:00 do 20:00 sati.

Više o izložbi možete pročitati na ovom linku.

Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža.

Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije.

Godine 2011., Šejla Kamerić primila je nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Učestvovala je na bezbroj međunarodnih izložbi.

Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije poput TATE Modern u Londonu, Musée d'Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.

KOMENTARI