Jačanje suradnje sanskih pčelara i malinara

HomeLokalne temeSanski Most

Jačanje suradnje sanskih pčelara i malinara

Obitelj Eškić / Najveći proizvođači maline u Sanskom Mostu

Jačanje saradnje između pčelara i voćara u cilju boljih prinosa te očuvanju pčelinjih zajednica”, tema je stručnog predavanja koje je danas održano za sanske voćare i pčelare.

Cilj ovog predavanja bio je da se poljoprivrednici upoznaju sa štetnostima nekontrolisane upotrebe pesticida, te posljedicama koje njihova upotreba može izazvati po pčelarsku proizvodnju, kao i da se uspostavi prijeko potrebna sihronizacija i informiranost između poljoprivrednih udruženja u vezi sa mjestom i vremenom primjene pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.

12923105_785975374836265_6595167515467636850_n

Prema riječima predavača Sulejmana Alijagića, stručnjaka iz oblasti pčelarstva, radi obostrane koristi potrebno je raditi na jačanju saradnje između pčelara i voćara, u smislu da voćari ne koriste sredstva koja štete pčelama, jer pčele su najveći oprašivači voća bez čije pomoći bi prinosi u voćarstvu bili znatno slabiji.

Edham Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog je istakao da se na ovakvim predavanjima nastoji uspostaviti obostrana saradnja i interesna ravnoteža među poljoprivrednim proizvođačima, koji svojim radom i međusobnom saradnjom zajedno doprinose razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Predavanje koje je održano zahvaljujući saradnji Poljoprivrednog zavoda USK,općinske službe za poljoprivredu, te udruženja ”Sana med” i “Sanska malina” izazvalo veliki interes sanskih voćara i pčelara.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: