instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Jasmin Talić je fotograf čiji rad morate upoznati

Jasmin Talić je fotograf čiji rad morate upoznati

Pred objektivom Jasmina Talića, fotografa koji odiše posebnom ljudskom toplinom, našle su se brojne javnosti poznate i nepoznate osobe čije su životne priče i stavovi ujedno i primjeri snage kojima želi dati glas.

U nastavku donosimo intervju s mladim fotografom koji iza sebe već ima zavidne radove i projekte.

Kako ste se počeli baviti fotografijom?

Uvijek sam bio fasciniran sa tim kako fotografi zabilježe bitne momente, detalje, atmosferu, emociju kroz objektiv kamere i zalede te trenutke koji mogu da traju vječno bez ikakve promjene nakon dugo godina. To me je privuklo fotografisanju pa sam kupio polovnu kameru i počeo da slikam prirodu, zalaske sunca, ljude, veselja,emocije u različitim oblicima, sa kamerom u ruci sam se osjecao da mogu vrijeme da zaustavim. I danas se isto osjećam ništa se nije promjenilo osim sto sam iskusniji i drugačije gledam na detalje koje prije nisam primjetio tokom fotografisanja.

Recite nam malo o sebi?

Ja sam rođen u Sanskom Mostu 22.05.1992 Prve svoje godine djetinjstva sam proveo u Njemačkoj tokom agresije na BiH. U Bosni sam završio osnovnu školu Hasan-beg Čekić-Čeko i srednju mješovitu.
Dosta sam se ulagao u omladinu kroz CIM (Centar za izgradnju mira). Kroz sva dešavanja, humanitarne akcije i druženje sa omladinom izglasan sam za prvog predsjednika vijeća mladih Sanski Most. 

Volim provoditi vrijeme u prirodi i u meni dragim prijateljima.  Životinje su mi mnogo bitne u životu bila to moja kućna maca ili ulični pas za sve njih imam srce i uvijek sam nastojao da im izađem u susret. 
Trenutno živim u Švedskoj grad Malmo sa svojom djevojkom Ilonom. Fokusiram se na našu budućnost i na karijeru kao fotograf.

Kojom se vrstom fotografije najviše bavite? A u čemu najviše uživate i zašto?

Kad je fotografija u pitanju najviše fotografišem prirodu sitne detalje,nekome su nebitni ali meni nemaju cijene. Jer kad u toj sekundi se sve poklopi i svjetlost sunca, i kap rose na listu i ta tišina to je nešto što mene ispunjava.Mnogo radim sa ljudima, umjetnicima, ljudima sa ulice koji me inspirišu svojom pojavom, mladencima, javnim ličnostima.

Opiši tipičan dan u životu Jasmina Talića

Dan započinje sa velikom šoljom čaja jer još mi je kafa gorka. A možda kad uđem u dublju starost kafa mi se osladi. Živim na sjeveru, više je hladno nego toplo, pogleda se kroz prozor, obuče se toplo i onda u prirodu. Tu ja i moja djevojka provodimo slobodno vrijeme, ispunjavamo se prirodom fotografisanjem i sa lijepim momentima provedeni skupa. I naravno navečer je film na redu iz naše kolekcije tako da kvalitetno provedem slobodno vrijeme.

Koji je vaš najbolji savjet za fotografiju?

Moj savjet za fotografiju, ako već imate kameru u kući i stoji na polici kupi prašinu uzmi te je izađite na zrak među ljude u šumu bilo gdje slikajte sve sto vaše oko vidi, vrijeme prolazi, fotografija ostaje zabilježite vrijeme u kojem provodite svoju mladost pa čak i starost tako da ljudi koji dolaze nakon vas mogu da vide šta su vaše oči vidjele i kako je bilo u vaše doba. Podijelite sa svijetom taj svijet što vi imate u svojim očima.

Koji je bio vaš najbolji trenutak kao fotografa?

Moj najbolji trenutak kao fotografa je bio kad sam dobio priliku da radim sa ljudima koje sam uvijek volio da slušam od Dzenana Lončarevića, do legendarnog Željke Samardžića i naravno Jala Brata. Imati priliku družiti se, upoznati se i imati lijepe momente sa takvim ljudima je neprocjenjivo.

Moje radove, fotografije možete pronaći na
Instagram jasmin_d_talic
jdt.visuals
Facebook Jasmin D Talic
JDT VISUALS

KOMENTARI