instant fap
NaslovnicaBiH

Jedanaest metara visok spomenik genocida u Srebrenici bit će otkriven u Izmiru 11. jula, identičan žele postaviti i u Potočarima

Jedanaest metara visok spomenik genocida u Srebrenici bit će otkriven u Izmiru 11. jula, identičan žele postaviti i u Potočarima

Jedanaestmetarski spomenik će biti upozorenje da se Srebrenica ne ponovi i ne zaboravi

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici, u izmirskoj općini Buca je izgrađen spomenik „Srebrenica“, visok 11 metara, čije otvorenje je planirano 11. jula ove godine, na dan obilježavanja godišnjice ovog tragičnog događaja u BiH.

Načelnik općine Buca Ercan Tati je u izjavi za agenciju Anadolija istakao da je cilj ovog spomenika „da se ne zaboravi Srebrenica“ i dodao kako je izgradnja ovog spomenika još jedan znak suosjećanja sa majkama i preživjelim Bošnjacima iz Srebrenice.

Tati je podsjetio da u Izmiru živi veliki broj Bošnjaka koji su bili inicijatori projekta koji će predstavljati i opomenu da se ovakvo zlo ne zaboravi i ne ponovi.

Načelnik Tati je kazao da se trenutno uređuje prostor oko spomenika u kojem će biti postavljeni specijalni zvučni i svjetlosni efekti. Pored spomenika će biti postavljen veliki ekran na kojemu će biti emitovani dokumentarni filmovi, priče, pjesme i drugi sadržaji o genocidu u Srebrenici. Ovaj kompleks će biti otvoren non-stop za posjetioce.

Načelnik izmirske općine je kazao da je prošle sedmice posjetio BiH i da je tom prilikom informisao javnost i zvaničnike o otvorenju ovog spomen-obilježja.

„Posebno su prijatno iznenađene majke stradalih srebreničkih Bošnjaka. Jedna majka mi je rekla da tamo žive ljudi koji žele zlo Bošnjacima. Njen otac je ubijen 1902, brat 1942, muž joj je ubijen 1947. godine, a dvoje njene djece 1992. Ubice su iste. Majke Srebrenice su nas zamolile da na spomeniku ne napišemo ‘zločin’, jer se tamo ustvari desio ‘genocid’. Mi ćemo provjeriti, i ukoliko ne bude zakonskih prepreka ovaj spomenik ćemo nazvati ‘Spomenik genocida'“, rekao je načelnik Tati.

Ističući želju da se identičan spomenik izgradi i u Potočarima, Tati je kazao da je on podnio službene zahtjeve za takav projekat i da će, ukoliko bude izdata dozvola za izgradnju, spomenik biti izgrađen sljedeće godine.