instant fap

Jeftine, korisne i zdrave: Zašto treba pojesti šaku višanja svaku noć pred spavanje

Jeftine, korisne i zdrave: Zašto treba pojesti šaku višanja svaku noć pred spavanje

Počela je sezona slatkih trešanja i njihovih kiselih “sestri” bliznakinja – višanja, a upravo su ovi slatki crveni plodovi nezaobilazni dio gastronomije – gotovo nijedna kuća ne može da zamisli proljeće te i ljeto bez sočnih kolača sa višnjama, dok domaćice za zimu rado pripremaju sok i slatko od višanja, te čuvenu višnjevaču.

I zaista – ne samo što su ove voćkice jeftine i imaju široku primjenu, već su i vrlo zdrave i imaju brojne blagodati za naš organizam, sa čim se slažu i nutricionisti.

“Višnje su kao i svako sveže voće vredan izvor vitamina i mineralnih materija, a njihova posebna vrednost leži u tome što, kao i njima blisko bobičasto voće crvene boje, sadrže pigment antocijanin. Antocijanini su antioksidansi, te nas štite od slobodnih radikala. To znači da pomažu našim ćelijama da se regenerišu i da odolevaju svim ‘napadima’ kojima ih izlažemo. Višnje deluju i antiinflamatorno, te mogu pomoći kod svih upalnih hroničnih bolesti, poput artritisa”, započinje priču dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, te dodaje za šta su još višnje korisne.

“Posebno je zanimljiv podatak da višnje pomažu u borbi sa nesanicom, pa nije loša ideja da pojedete šaku višanja pred spavanje. Suprotno popularnom verovanju da će nas voće udebljati ukoliko ga konzumiramo uveče, manje količine prirodnog šećera dopuniće tokom dana ispražnjene depoe glikogena, a ugljeni hidrati pomoći će nam da lakše utonemo u san. Zapamtite – sve dok je vaš ukupan dnevni kalorijski i makronutritivan unos optimalan, manje je važno u koje vreme jedete – a više je važno šta i koliko jedete”, kaže sagovornica Blica.rs.

Svako od nas popije bar po nekoliko čaša domaćeg soka od višnje svake godine, da li kod bake ili u gostima, no svakako je obaevzan stavka – sladak je i osvežavajuć.

Sa druge strane, ovaj sirup je izrazito sladak, pa ga mnogi i izbjegavaju, a nutricionista kaže da je teško napraviti varijantu ovog napitka bez dodatog šećera, ali da ipak postoji alternativa.

“Klasičan sok u vidu sirupa koji bismo konzumirali tokom cele godine teško je napraviti od višanja bez dodatka šećera i konzervansa, kako se zbog manje količine prirodnog šećera u višnjama (poredivši sa drugim voćem) sok teško može očuvati duže vreme. Idealan sok svakako i nije onaj koji se kuva, pošto na taj način gubimo mnogo vrednih vitamina. Moja preporuka jeste svež sok – koji ćete napraviti pomoću sokovnika ili još bolje blendera – te na taj način zadržati i ljuske, a samim tim veći sadržaj antocijanina, ali i vlakana. Uvek možete kombinovati višnje i trešnje za dodatnu slatkoću”, zaključuje Tanja Olajdžija.

KOMENTARI