instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Jenjava epidemija konjuktivisa

Jenjava epidemija konjuktivisa

Epidemija konjuktivitisa, koja je proglašena je u Sanskom Mostu prijedvadesetak dana jenjava i osjetno je manji broj pacijenata koji se simptomima ove bolesti javljaju u Dom zdravlja.Ovo nam je u telefonskom razgovoru potvrdila dr. Mojra Rešić, načelnica Oftamološkog odjela pomenute sanske zdravstvene ustanove.

Prema njenim riječima, u poslednje vrijeme se mahom javljaju osobe u starijoj životnoj dobi, dok je broj djece mnogo manji. Ona je istakla kako je za ovaj oblik konjuktivitisa karakteristično da su ga mnogo lakše preboljela djeca ili pacijenti u mlađoj životnoj dobi, dok je starijim bolest pričinila velike probleme. Dr. Rešić je istakla kako sve prognoze govore da će uskoro epidemija ove bolesti potpuno proći.Konjuktivitis ili „crveno oko“ je upala prozirne i glatke sluznice oka koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Upala se pojavljuje u raznim oblicima, a najčešće je karakteriše crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlo,pojačano sluzenje, akutna gnojna upala, a sve to može dovesti do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza.

Oboljenje koje je registrovano u Sanskom Mostu je virusnog karaktera, prenosi se konktaktom, a karakteriše ga snažno oticanje i zatvaranje očiju, te neizdrživo peckanje i svrbež. Najbolji način prevencije protiv konjuktivitisa je pojačana higijena, a građanima se savjetuje da redovno peru ruke, koriste papirne ubruse, te da, po mogućnosti, što češće izbjegavaju da se dodiruju po licu.

KOMENTARI